Najlepsze przepisy na ogórki

Amerykańska klasyka Marcina

Marcin postanowił przygotować aż trzy rodzaje słodkości: kanapkę chałwowo-kawową, przysmak różano-malinowo-pistacjowy i kręcony cytrynowy przysmak.

Baza do surowego ciasta
240 g mąki pszennej (typ 450)
84 g drobnego, białego cukru
150 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
170 g schłodzonego masła

Kręcony cytrynowy przysmak
1 łyżka skórki startej z wyparzonej cytryny
1½ łyżki soku z cytryny (22 g)
40 g czekolady gorzkiej (lub czekoladowych groszków)
2 papierowe kubeczki do lodów
2 plastikowe patyczki do lodów

Chałwowo-kawowa kanapka
1 łyżka mleka (13 g)
40 g chałwy śmietankowej
½ łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
2 kawałki papieru pergaminowego do owinięcia
2 kawałki sznurka

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
50 g białej czekolady
1 łyżka wody różanej (13 g)
40 g niesolonych pistacji bez łupin
8 malin liofilizowanych
okrągła foremka na ciastka
2 drewniane patyczki do lodów

Baza do surowego ciasta
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mąkę wysypać na płaską blaszkę i piec w piekarniku przez 5 minut, a następnie wyjąć i wystudzić. Połączyć oba rodzaje cukru, sól oraz przesianą mąkę. Dodać masło i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą włożyć do osobnej miski.

Kręcony cytrynowy przysmak
Do jednej części ciasta dodać skórkę i sok z cytryny oraz drobno posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki, a następnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną gwieździstą tylką i wyszprycować do papierowych pojemniczków. Do każdego przysmaku włożyć plastikowy patyczek.

Chałwowo-kawowa kanapka
Do drugiej części masy dodać mleko i zmiksować. Podzielić ciasto na pół: do jednej części dodać rozdrobnioną chałwę (masę ponownie podzielić na pół), a do drugiej kawę i kakao (masę podzielić na cztery). Każda kanapka powinna składać się z jednej części chałwowej i dwóch kawowych (kształtem powinna przypominać baton). Batony owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i związać sznurkiem.

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do trzeciej części ciasta dodać wodę różaną, połowę wcześniej posiekanych pistacji oraz 6 rozdrobnionych malin liofilizowanych. Wymieszać. Masę przełożyć do foremki i umieścić w środku patyk. Lód oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami oraz liofilizowanymi malinami.

Wszystkie ciasta schłodzić w lodówce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4