Grill - temat specjalny

Barmańskie smaki Tomasza

Ciasteczka Tomka mają smak kokosa i czekolady. Jak podoba wam się jego interpretacja zadania?

Baza
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
120-150 g brązowego cukru

Z likierem kawowym
60-80 ml likieru kawowego
15-20 g świeżo zmielonej kawy
20 ml śmietany kremówki
30 g gorzkiej czekolady
kilka świeżych jeżyn do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z białą czekoladą
80-90 g serka mascarpone
100 g białej czekolady (opcjonalnie czekolada w granulkach)
20 ml śmietany kremówki
60 g białej czekolady
kilka świeżych malin do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z likierem kokosowym
100 g mąki kokosowej
70 g masła
50 g brązowego cukru
15-20 g wiórków kokosowych
60-80 ml likieru kokosowego
20 ml śmietany kremówki
60 g mlecznej czekolady
nasiona granatu do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Baza
Mąkę podpiec przez 7 minut w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z mąką. Bazę podzielić na dwie części.

Z likierem kawowym
Bazę wymieszać z likierem kawowym oraz świeżo zmieloną kawą. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z gorzką czekoladą. Udekorować jeżynami i listkami mięty.

Z białą czekoladą
Bazę wymieszać z serkiem mascarpone oraz posiekaną białą czekoladą (albo czekoladą w granulkach). Przygotować polewę, łącząc śmietanę z białą czekoladą. Udekorować malinami i listkami mięty.

Z likierem kokosowym
Mąkę kokosową podpiec przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z brązowym cukrem, a następnie wymieszać z mąką, wiórkami kokosowymi oraz likierem. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z mleczną czekoladą. Udekorować nasionami granatu i listkami mięty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2004

60 min
12
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 42

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2