Najlepsze przepisy na ogórki

Barmańskie smaki Tomasza

Ciasteczka Tomka mają smak kokosa i czekolady. Jak podoba wam się jego interpretacja zadania?

Baza
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
120-150 g brązowego cukru

Z likierem kawowym
60-80 ml likieru kawowego
15-20 g świeżo zmielonej kawy
20 ml śmietany kremówki
30 g gorzkiej czekolady
kilka świeżych jeżyn do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z białą czekoladą
80-90 g serka mascarpone
100 g białej czekolady (opcjonalnie czekolada w granulkach)
20 ml śmietany kremówki
60 g białej czekolady
kilka świeżych malin do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z likierem kokosowym
100 g mąki kokosowej
70 g masła
50 g brązowego cukru
15-20 g wiórków kokosowych
60-80 ml likieru kokosowego
20 ml śmietany kremówki
60 g mlecznej czekolady
nasiona granatu do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Baza
Mąkę podpiec przez 7 minut w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z mąką. Bazę podzielić na dwie części.

Z likierem kawowym
Bazę wymieszać z likierem kawowym oraz świeżo zmieloną kawą. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z gorzką czekoladą. Udekorować jeżynami i listkami mięty.

Z białą czekoladą
Bazę wymieszać z serkiem mascarpone oraz posiekaną białą czekoladą (albo czekoladą w granulkach). Przygotować polewę, łącząc śmietanę z białą czekoladą. Udekorować malinami i listkami mięty.

Z likierem kokosowym
Mąkę kokosową podpiec przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z brązowym cukrem, a następnie wymieszać z mąką, wiórkami kokosowymi oraz likierem. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z mleczną czekoladą. Udekorować nasionami granatu i listkami mięty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 172

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4