Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ciasteczka Tomka mają smak kokosa i czekolady. Jak podoba wam się jego interpretacja zadania?

Baza
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
120-150 g brązowego cukru

Z likierem kawowym
60-80 ml likieru kawowego
15-20 g świeżo zmielonej kawy
20 ml śmietany kremówki
30 g gorzkiej czekolady
kilka świeżych jeżyn do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z białą czekoladą
80-90 g serka mascarpone
100 g białej czekolady (opcjonalnie czekolada w granulkach)
20 ml śmietany kremówki
60 g białej czekolady
kilka świeżych malin do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Z likierem kokosowym
100 g mąki kokosowej
70 g masła
50 g brązowego cukru
15-20 g wiórków kokosowych
60-80 ml likieru kokosowego
20 ml śmietany kremówki
60 g mlecznej czekolady
nasiona granatu do dekoracji
liście mięty do dekoracji

Baza
Mąkę podpiec przez 7 minut w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z mąką. Bazę podzielić na dwie części.

Z likierem kawowym
Bazę wymieszać z likierem kawowym oraz świeżo zmieloną kawą. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z gorzką czekoladą. Udekorować jeżynami i listkami mięty.

Z białą czekoladą
Bazę wymieszać z serkiem mascarpone oraz posiekaną białą czekoladą (albo czekoladą w granulkach). Przygotować polewę, łącząc śmietanę z białą czekoladą. Udekorować malinami i listkami mięty.

Z likierem kokosowym
Mąkę kokosową podpiec przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C. Masło utrzeć z brązowym cukrem, a następnie wymieszać z mąką, wiórkami kokosowymi oraz likierem. Przygotować polewę, łącząc śmietanę z mleczną czekoladą. Udekorować nasionami granatu i listkami mięty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 561079

60 min
961
30 min
3
Dodatki Sos tatarski

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...

Odsłon: 300

60 min
3
15 min
6