Najlepsze przepisy na ogórki

Bezkofeinowy zastrzyk energii i spalacz tłuszczu? Jak pić herbatę baletnicy?

Herbata baletnicy cieszy się sławą odchudzającego naparu ziołowego. Stąd zresztą jej nazwa, ma się kojarzyć z figurą baletnicy. Wyjaśniamy, czy herbata baletnicy rzeczywiście odchudza i jak ją pić, aby sobie nie zaszkodzić.

Jak zrobić herbatę baletnicy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest herbata baletnicy? 

Herbata baletnicy to napar z dwóch ziół, bardzo ostatnio popularny. Stosuje się ją jako zamiennik kawy i herbaty. Nie zawiera kofeiny, a osoby, które ją piją, twierdzą, że zapewnia taki sam zastrzyk energii. Jest więc polecana osobom, które unikają kofeiny, choć jej działanie energetyczne nie zostało udowodnione.  

Innym powodem, dla jakiego sięgamy po herbatę baletnicy, są zaparcia i chęć szybkiego zrzucenia kilogramów. Jest dostępna w sklepach zielarskich i w internecie.  

Herbata baletnicy - skład 

Herbata baletnicy to mieszanka dwóch ziół: senesu (Senna alexandrina) i ślazu okółkowego (Malva verticillata). Te dwa zioła od wieków są wykorzystywane w leczeniu zaparć. Herbatka baletnicy swoją nazwę zawdzięcza temu, że ma się kojarzyć z szybką utratą wagi i smukłą sylwetką baletnicy. Można do niej dodać odrobinę cynamonu, pieprzu cayenne lub cytryny. Wiele osób uważa, że ma właściwości odchudzające i pomaga w spalaniu tłuszczu.  

Jakie właściwości ma herbata baletnicy? 

Herbata baletnicy ma właściwości korzystne dla organizmu. Rzeczywiście przyspiesza perystaltykę jelit, przez co jest pomocna w walce z zaparciami. To wynik działania senesu. Zawiera też bardzo wiele flawonoidów, które są przeciwutleniaczami występującymi w roślinach. Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ślaz okółkowy zawarty w herbacie baletnicy sprawia, że obniża ona poziom cukru we krwi. Pobudza też wydzielanie insuliny.

Kto powinien pić herbatę baletnicy? 

Herbatę baletnicy powinny pić przede wszystkim osoby cierpiące na zaparcia. Mogą po nią sięgnąć również osoby chore na cukrzycę. Mimo jej zdrowotnych właściwości nie powinno się jej pić regularnie. Stosowana inaczej niż sporadycznie może bardziej zaszkodzić niż pomóc.  

Herbaty baletnicy nie powinny pić kobiety w ciąży, karmiące, osoby z chorobami układu pokarmowego i osoby w podeszłym wieku. Lepiej też nie pić jej w czasie upałów, bo może prowadzić do odwodnienia organizmu.  

Herbata baletnicy - zalety i wady  

Herbata baletnicy owiana jest sławą napoju, który spala tłuszcz. Badania dowiodły jednak, że nie ma na to żadnego wpływu. Piją ją regularnie osoby, które chcą schudnąć. Jednak efekt odchudzania po wypiciu herbaty baletnicy jest pozorny. Wynika z częstych wypróżnień i pozbycia się wody z organizmu. Samo picie herbaty w żaden sposób nie wpływa na zmniejszenie tkanki tłuszczowej.  

Choć jest bardzo pomocna w zaparciach, nie można jej stosować w sposób stały. Nadmiar senesu może doprowadzić do biegunek, odwodnienia i bolesnych skurczów brzucha. Stosowana w nadmiarze herbata baletnicy może doprowadzić do uszkodzenia nerek i wątroby. Senes stosowany regularnie doprowadza od uszkodzenia ścian jelita.  

Jak pić herbatę baletnicy? 

Jak pić herbatę baletnicy? Przede wszystkim, nie za często. Najlepiej stosować ją tylko w przypadku zaparć. Po 2-3 dniach należy ją odstawić.  

Przygotowanie herbaty baletnicy jest proste. Wystarczy łyżeczkę senesu i łyżeczkę ślazu okółkowego zalać dwoma szklankami wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Przed wypiciem napar należy schłodzić. Pić jedną szklankę rano, jedną popołudniu i jedną wieczorem.  

Źródła: healthline.com, opracowanie własne 

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 78

30 min
6
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 109

15 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

3
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26