Najlepsze przepisy na ogórki

Blender ręczny czy kielichowy - różnice i korzyści

Niektóre sprzęty sprawdzają się w kuchni w bardzo wielu sytuacjach i znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Choć pokolenie naszych mam i babć świetnie radziło sobie i bez tego typu udogodnień, dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie.

Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach - jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies - okazują się wprost nieodzowne. W tym artykule chcemy poświęcić trochę miejsca tym pierwszym i zastanowić się, jakie są najlepsze blendery do poszczególnych kuchennych zadań.

Do czego służy blender?

Na początku, gwoli wyjaśnienia dla tych, którzy być może stykają się z tą nazwą po raz pierwszy - blender to niewielkie elektryczne urządzenie kuchenne, które służy do miksowania i rozdrabniania. Blendery znajdują zastosowanie w wielu sytuacjach: można przy ich pomocy wykonywać koktajle owocowe i warzywne, miksować zupy kremy, mieszać ze sobą składniki przeróżnych potraw... Jednym słowem, dobry blender naprawdę ułatwia życie każdemu, a już szczególnie wszystkim tym, którzy w kuchni lubią się czasem bawić i próbować nowych rzeczy.

Jaki blender kupić?

Ci, którzy często używają tego typu sprzęt, twierdzą, że najważniejszym parametrem, na jaki trzeba zwrócić uwagę przy zakupie blendera, jest jego moc. Im wyższa moc i większe obroty, tym blender lepiej nam posłuży. Właśnie z tego powodu największą popularnością wśród amatorów kuchennych szaleństw cieszą się blendery o dużej mocy. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na te, które osiągają moc nawet 1200 W. To szczególnie ważne, gdy chcemy rozdrobnić twarde warzywa lub orzechy, np. robiąc masło orzechowe domowej roboty. - mówi Adam Holnicki z Panasonic.com.

Najistotniejszym dylematem, jest pytanie zawarte w tytule tego artykułu - blender ręczny czy kielichowy? Zależy to przede wszystkim od przeznaczenia urządzenia. Blender ręczny służy głównie do rozdrabniania, przecierania i mieszania produktów spożywczych. Blender kielichowy nadaje się zaś świetnie do robienia koktajli i szejków, miksowania zup kremów czy do kruszenia lodu.

Dobry blender kielichowy - zalety

Blender kielichowy dobrej jakości, jaki w swojej ofercie ma chociażby wspomniany wyżej producent sprzętu AGD, będzie zapewne nieco droższy niż blender ręczny. Wpływ ma na to nie tylko jego moc, ale też fakt, że posiada on więcej funkcji i często występuje w zestawach z licznymi akcesoriami, które można wykorzystać dla ułatwienia wielu kuchennych aktywności. Jeśli chodzi o smoothies, koktajle i szejki, blender kielichowy jest niedościgniony. Pozwala też na przygotowanie większej ilości koktajlu - niektóre z dostępnych na rynku urządzeń posiadają kielichy o pojemności nawet 1,8 l. To bardzo wygodne, gdy jesteśmy na diecie koktajlowej - całość możemy przygotować za jednym razem, a później już tylko dawkować sobie pyszny sok warzywny.

Blender ręczny - w czym pomoże?

W szybkich, codziennych zadaniach polegających na rozdrobnieniu produktów blender ręczny radzi sobie doskonale. Jeśli planujesz przyrządzanie hummusu, pesto lub przetworów o podobnej konsystencji, blender ręczny okaże się naprawdę wygodny w użyciu. Co ważne, blender ręczny zajmuje niewiele miejsca i jest dość mobilny - możesz zabrać go ze sobą np. na wakacyjny wyjazd na wieś. Warto więc dobrze zastanowić się, jakie są nasze oczekiwania względem blendera. A potem - rozdrabnianie, miksowanie, ucieranie... Życzymy dobrej i smacznej zabawy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 5239

15 min
13
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 235

>60 min
4
60 min
1
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26