Brownie z wiśniami

Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny.

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać?

Składniki:

  • 160 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (np.: Basia Tortowa)
  • 100 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 50 g płatków migdałowych

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przy grzaniu góra-dół

2. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej roztopić masło, a następnie czekoladę.
3. Cukier i jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Wmieszać mąkę, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i masło, krótko zmiksować. Dodać wiśnie i płatki migdałowe, delikatnie wymieszać.
5. Przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 35-45 minut - ciasto powinno pozostać lekko wilgotne wewnątrz.

Brownie z wiśniami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z gorzkiej czekolady

Dwa skałdniki dzielą was od wspaniałego czekoladowego deseru.

Odsłon: 999

15 min
4
Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 290

15 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6