Brownie z wiśniami

Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny.

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać?

Składniki:

  • 160 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (np.: Basia Tortowa)
  • 100 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 50 g płatków migdałowych

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przy grzaniu góra-dół

2. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej roztopić masło, a następnie czekoladę.
3. Cukier i jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Wmieszać mąkę, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i masło, krótko zmiksować. Dodać wiśnie i płatki migdałowe, delikatnie wymieszać.
5. Przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 35-45 minut - ciasto powinno pozostać lekko wilgotne wewnątrz.

Brownie z wiśniami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 295

30 min
2
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...

Odsłon: 3240

15 min
2
Przekąski Młoda kapusta z pieczarkami

Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...

Odsłon: 1012

30 min
2
Dodatki Aromatyczna marynata do karkówki

Karkówkę przed wrzuceniem na ruszt można natrzeć tylko solą i pieprzem, ale t...

Odsłon: 623

15 min
1
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiają...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorac...

0