Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać?
Składniki:
- 160 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g ciemnej czekolady
- 3 jajka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej (np.: Basia Tortowa)
- 100 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 50 g płatków migdałowych
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przy grzaniu góra-dół
2. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej roztopić masło, a następnie czekoladę.
3. Cukier i jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Wmieszać mąkę, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i masło, krótko zmiksować. Dodać wiśnie i płatki migdałowe, delikatnie wymieszać.
5. Przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 35-45 minut - ciasto powinno pozostać lekko wilgotne wewnątrz.