Dania jednogarnkowe

Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki.

Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM


Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka.


Jak właściwie nazwać te słodkości?

Te urocze ciasteczka mają w rzeczywistości dwie najbardziej popularne nazwy. W Kielcach niepodzielnie królują faworki, a w Krakowie chrust. W pozostałych częściach kraju obie nazwy występują zamiennie. Możemy się spotkać też z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki, pochodzące z regionu kociewskiego. Dziś wpisane są na listę produktów tradycyjnych, ale bardzo różnią się od znanego nam chrustu. Ich nazwa pochodzi od suszonych strączków fasoli lub grochu, które przypominają swym kształtem i barwą.


Zobacz film z przepisem na pyszne faworki:

 

Jak powinien wyglądać idealny faworek?

Początkowo przygotowywano je z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Następnie używano ciasta biszkoptowego oraz lanego, dziś najczęściej stosuje się tzw. ciasto zbijane. Zmiana rodzaju ciasta sprawiła, że obecnie idealny faworek musi być lekki, cieniutki i kruchy. Powinien nie być bardzo tłusty oraz mieć bąbelki powietrza na końcach. Oczywiście musi być jasny - zbyt ciemne powstają na starym tłuszczu. Ważny jest także wyrafinowany kształt faworka - ładnie zwinięta wstążeczka, najlepiej długa i cienka.


Pochłaniacze faworków

Niestety, choć co roku odbywają się w Tłusty Czwartek konkursy na najwięcej zjedzonych pączków, trudno jest policzyć, ile jemy faworków. Są lekkie i małe, stanowią więc doskonały dodatek do kawy czy herbaty. Ze względu na swą formę, faworki je się bezwiednie. A na to trzeba uważać. Są bardziej kaloryczne niż pączki, 100 g tych pyszności ma aż 480 kcal.


Nie jesteś fanem faworków? Zobacz przepisy na pączki. Kliknij!

przepisy na pączki


Co zrobić z faworkowym nadmiarem?

Jeśli zjemy około 10 sztuk faworków powinniśmy jeździć przez 48 minut na rowerze, aby je spalić. Możemy także tańczyć lub biegać truchtem przez 68 minut, spacerować przez 93 minuty lub prasować przez 109 minut. Pamiętajmy jednak, że bardziej leniwi mogą po prostu prowadzić samochód przez 157 minut. Jeśli tłusty czwartek obchodzimy z partnerem, warto rozważyć wspólne zgubienie nadmiaru kalorii - wystarczy wymienić około 40 pocałunków lub na 100 minut oddać się innym przyjemnościom.


Zobacz temat specjalny na Tłusty Czwartek. Kliknij!

tłusty czwartek temat specjalny

Zobacz też przepisy na pączki i faworki, wypełnij ankietę na temat pączków i dowiedz się, jakie są najlepsze.

Ostatkowe słodkości - zapominamy o kaloriach

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 36

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18