Carpaccio z marynowanego śledzia norweskiego z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy

Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis!

Składniki:

4 świeże filety ze śledzia norweskiego
1 bulwa kopru włoskiego
3 pomarańcze
100 g grubej soli morskiej
180 g cukru
20 g pieprzu
10 g przyprawy "5 smaków"
60 ml białego octu winnego
40 g masła
60 g rukoli
40 g orzeszków pinii
1/2 papryczki chili
zielony pieprz
świeży imbir
świeża kolendra
grzanki przygotowane na pikantnej oliwie z chili
oliwa z owoców avocado aromatyzowana czerwoną pomarańczą

Przygotowanie:

1. Sól, 100 g cukru, pieprz oraz przyprawę "5 smaków" połączyć, a następnie obłożyć nią filety śledziowe. Pozostawić na ok. 6 godz. Następnie oczyścić i osuszyć. Pokrajać w cienkie długie paski.

2. Z 80 g cukru przygotować lekki karmel. Wlać do niego ocet winny oraz kawałki i sok z pomarańczy. Następnie dodać rozgniecione ziarna zielonego pieprzu, imbir i chili. Zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3. W przygotowanym sosie pomarańczowym ułożyć pokrojony w cząstki koper włoski oraz masło. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° ok. 30 min. Pozostawić do wystygnięcia.

4. Umytą i wysuszoną rukolę połączyć z paskami marynowanego śledzia, orzeszkami pinii i liśćmi świeżej kolendry. Skropić oliwą pomarańczową.

5. Podawać układając po 3 cząstki kopru włoskiego w szeregu pomiędzy sałatką ze śledzia oraz długimi grzankami chili.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 81

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25