Carpaccio z marynowanego śledzia norweskiego z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy

Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis!

Składniki:

4 świeże filety ze śledzia norweskiego
1 bulwa kopru włoskiego
3 pomarańcze
100 g grubej soli morskiej
180 g cukru
20 g pieprzu
10 g przyprawy "5 smaków"
60 ml białego octu winnego
40 g masła
60 g rukoli
40 g orzeszków pinii
1/2 papryczki chili
zielony pieprz
świeży imbir
świeża kolendra
grzanki przygotowane na pikantnej oliwie z chili
oliwa z owoców avocado aromatyzowana czerwoną pomarańczą

Przygotowanie:

1. Sól, 100 g cukru, pieprz oraz przyprawę "5 smaków" połączyć, a następnie obłożyć nią filety śledziowe. Pozostawić na ok. 6 godz. Następnie oczyścić i osuszyć. Pokrajać w cienkie długie paski.

2. Z 80 g cukru przygotować lekki karmel. Wlać do niego ocet winny oraz kawałki i sok z pomarańczy. Następnie dodać rozgniecione ziarna zielonego pieprzu, imbir i chili. Zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3. W przygotowanym sosie pomarańczowym ułożyć pokrojony w cząstki koper włoski oraz masło. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° ok. 30 min. Pozostawić do wystygnięcia.

4. Umytą i wysuszoną rukolę połączyć z paskami marynowanego śledzia, orzeszkami pinii i liśćmi świeżej kolendry. Skropić oliwą pomarańczową.

5. Podawać układając po 3 cząstki kopru włoskiego w szeregu pomiędzy sałatką ze śledzia oraz długimi grzankami chili.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5