Składniki:
4 świeże filety ze śledzia norweskiego
1 bulwa kopru włoskiego
3 pomarańcze
100 g grubej soli morskiej
180 g cukru
20 g pieprzu
10 g przyprawy "5 smaków"
60 ml białego octu winnego
40 g masła
60 g rukoli
40 g orzeszków pinii
1/2 papryczki chili
zielony pieprz
świeży imbir
świeża kolendra
grzanki przygotowane na pikantnej oliwie z chili
oliwa z owoców avocado aromatyzowana czerwoną pomarańczą
Przygotowanie:
1. Sól, 100 g cukru, pieprz oraz przyprawę "5 smaków" połączyć, a następnie obłożyć nią filety śledziowe. Pozostawić na ok. 6 godz. Następnie oczyścić i osuszyć. Pokrajać w cienkie długie paski.
2. Z 80 g cukru przygotować lekki karmel. Wlać do niego ocet winny oraz kawałki i sok z pomarańczy. Następnie dodać rozgniecione ziarna zielonego pieprzu, imbir i chili. Zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. W przygotowanym sosie pomarańczowym ułożyć pokrojony w cząstki koper włoski oraz masło. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° ok. 30 min. Pozostawić do wystygnięcia.
4. Umytą i wysuszoną rukolę połączyć z paskami marynowanego śledzia, orzeszkami pinii i liśćmi świeżej kolendry. Skropić oliwą pomarańczową.
5. Podawać układając po 3 cząstki kopru włoskiego w szeregu pomiędzy sałatką ze śledzia oraz długimi grzankami chili.
Carpaccio z marynowanego śledzia norweskiego z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy
Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Krokiety z pieczarkami.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1908
17
Dania główne
Kurczak w sosie pomidorowo - miodowym
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 589
7
REKLAMA