Najlepsze przepisy na ogórki

Chałka waniliowo-czekoladowa

Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!"

Nagrzać piekarnik do 190C.

Oba rodzaje ciast robić równolegle.

Ciasto czekoladowe

 

  • 280g mąki typ 500
  • 30g  kakao
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • Zrehydrować drożdże w 50g wody.

 

Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli.

Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy. odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Ciasto waniliowe

 

  • 300g mąki typ 500
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • 2 laski wanilii
  • Skórka z ½ cytryny

 

Zrehydrować drożdże w 50g wody.

Przesiać mąkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziarenka wanilii i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy i odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Smarówka

 

  • 1 jajo+ 1 żółtko.

 

Formowanie, wyrastanie i pieczenie

Rozciągnąć wszystkie 6 kul ciasta na małe prostokąty i zrolować każdy jak bagietkę do otrzymania 6 odpowiednio długich wałków ciasta

Ułożyć na blacie na przemiennie 6 wałków ciasta i połączyć wszystkie na górnym końcu zapleść chałkę w warkocz.

Posmarować jajkiem z żółtkiem. Odstawić na blasze z papierem pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Po wyrośnięciu ponownie posmarować chałkę jajkiem z żółtkiem i włożyć ciasto do pieca.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec do momentu kiedy jasne ciasto uzyska złoty kolor.

Marmolada z mango

 

  • Mango
  • Cukierk
  • Skórka limonkowa
  • Sok limonkowy
  • wanilia

 

Przygotować marmoladę mango.

Orzechy laskowe w karmleu

 

  • Cukier
  • Orzechy laskowe

 

Przygotować karmel i zalać nim orzechy. Połupać karmel z orzechami i obsypać nimi chałkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 202

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4