Nagrzać piekarnik do 190C.
Oba rodzaje ciast robić równolegle.
Ciasto czekoladowe
- 280g mąki typ 500
- 30g kakao
- 3 g drożdży GOLD
- Ok 120 g wody
- 60g żółtek
- 30g oleju z pestek winogron
- 30g cukru
- 5g drobnej soli morskiej
- Zrehydrować drożdże w 50g wody.
Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli.
Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy. odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.
Ciasto waniliowe
- 300g mąki typ 500
- 3 g drożdży GOLD
- Ok 120 g wody
- 60g żółtek
- 30g oleju z pestek winogron
- 30g cukru
- 5g drobnej soli morskiej
- 2 laski wanilii
- Skórka z ½ cytryny
Zrehydrować drożdże w 50g wody.
Przesiać mąkę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziarenka wanilii i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy i odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.
Smarówka
- 1 jajo+ 1 żółtko.
Formowanie, wyrastanie i pieczenie
Rozciągnąć wszystkie 6 kul ciasta na małe prostokąty i zrolować każdy jak bagietkę do otrzymania 6 odpowiednio długich wałków ciasta
Ułożyć na blacie na przemiennie 6 wałków ciasta i połączyć wszystkie na górnym końcu zapleść chałkę w warkocz.
Posmarować jajkiem z żółtkiem. Odstawić na blasze z papierem pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Po wyrośnięciu ponownie posmarować chałkę jajkiem z żółtkiem i włożyć ciasto do pieca.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec do momentu kiedy jasne ciasto uzyska złoty kolor.
Marmolada z mango
- Mango
- Cukierk
- Skórka limonkowa
- Sok limonkowy
- wanilia
Przygotować marmoladę mango.
Orzechy laskowe w karmleu
- Cukier
- Orzechy laskowe
Przygotować karmel i zalać nim orzechy. Połupać karmel z orzechami i obsypać nimi chałkę.