Churros
200 ml wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
4 jaja (M)
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 l oleju rzepakowego
6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem
Sos czekoladowy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu
Frużelina śliwkowa
½ kg śliwek
1 łyżka wody
2-3 łyżki cukru (do smaku)
4 goździki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Podanie
1 garść pokruszonych orzechów włoskich
Churros
Wodę zagotować z masłem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i wsypać mąkę. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Studzić przez 5 minut, następnie dodać po jednym jajku i zmiksować na najwyższych obrotach. Na koniec dodać łyżkę alkoholu. Olej podgrzać do temperatury 180°C i wycisnąć do niego ciasto (można robić dowolne kształty). Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i obsypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem. Położyć na kratkę.
Sos czekoladowy
Śmietanę podgrzać, dodać masło, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wymieszać.
Frużelina śliwkowa
Do garnka dodać pokrojone śliwki, wodę, cukier i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli frużelina jest za rzadka, zagęścić ją rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
Podanie
Churros podawać z sosem czekoladowym, frużeliną śliwkową oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.