Churros według Anny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna.

Churros
200 ml wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
4 jaja (M)
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 l oleju rzepakowego
6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem

Sos czekoladowy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu

Frużelina śliwkowa
½ kg śliwek
1 łyżka wody
2-3 łyżki cukru (do smaku)
4 goździki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Podanie
1 garść pokruszonych orzechów włoskich

Churros
Wodę zagotować z masłem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i wsypać mąkę. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Studzić przez 5 minut, następnie dodać po jednym jajku i zmiksować na najwyższych obrotach. Na koniec dodać łyżkę alkoholu. Olej podgrzać do temperatury 180°C i wycisnąć do niego ciasto (można robić dowolne kształty). Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i obsypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem. Położyć na kratkę.

Sos czekoladowy
Śmietanę podgrzać, dodać masło, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wymieszać.

Frużelina śliwkowa
Do garnka dodać pokrojone śliwki, wodę, cukier i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli frużelina jest za rzadka, zagęścić ją rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Podanie
Churros podawać z sosem czekoladowym, frużeliną śliwkową oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34483

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 620

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 174

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7