Najlepsze przepisy na ogórki

Churros według Anny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna.

Churros
200 ml wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
4 jaja (M)
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 l oleju rzepakowego
6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem

Sos czekoladowy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu

Frużelina śliwkowa
½ kg śliwek
1 łyżka wody
2-3 łyżki cukru (do smaku)
4 goździki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Podanie
1 garść pokruszonych orzechów włoskich

Churros
Wodę zagotować z masłem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i wsypać mąkę. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Studzić przez 5 minut, następnie dodać po jednym jajku i zmiksować na najwyższych obrotach. Na koniec dodać łyżkę alkoholu. Olej podgrzać do temperatury 180°C i wycisnąć do niego ciasto (można robić dowolne kształty). Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i obsypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem. Położyć na kratkę.

Sos czekoladowy
Śmietanę podgrzać, dodać masło, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wymieszać.

Frużelina śliwkowa
Do garnka dodać pokrojone śliwki, wodę, cukier i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli frużelina jest za rzadka, zagęścić ją rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Podanie
Churros podawać z sosem czekoladowym, frużeliną śliwkową oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 204

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4