Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Magdalena

Ciasto
100 ml wody
100 g masła
75 ml rumu kawowego
190 g mąki
1 szczypta soli
3 jaja
1 l oleju

Sos czekoladowy
300 g czekolady mlecznej
125 ml rumu kawowego

Popcorn
50 g kaszy jęczmiennej pęczak

Ciasto
Zagotować wodę. Dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rum. Zdjąć z ognia i, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę oraz sól. Po uzyskaniu zwartej konsystencji odstawić do ostygnięcia. Jajka rozbełtać i dodać do wystudzonego ciasta. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć prosto na patelnię. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Gotowe churros wyłożyć na ręcznik papierowy.

Sos czekoladowy
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z rumem.

Popcorn
Na sitko wsypać kaszę i prażyć około 5 minut w głębokim oleju, by powstał popcorn.

Dekoracja
Ostudzone churros moczyć w czekoladzie i posypywać popcornem z kaszy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9268

>60 min
16
Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

Odsłon: 9972

>60 min
20
30 min
19
>60 min
22
Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40659

60 min
48