Ciasto
100 ml wody
100 g masła
75 ml rumu kawowego
190 g mąki
1 szczypta soli
3 jaja
1 l oleju
Sos czekoladowy
300 g czekolady mlecznej
125 ml rumu kawowego
Popcorn
50 g kaszy jęczmiennej pęczak
Ciasto
Zagotować wodę. Dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rum. Zdjąć z ognia i, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę oraz sól. Po uzyskaniu zwartej konsystencji odstawić do ostygnięcia. Jajka rozbełtać i dodać do wystudzonego ciasta. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć prosto na patelnię. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Gotowe churros wyłożyć na ręcznik papierowy.
Sos czekoladowy
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z rumem.
Popcorn
Na sitko wsypać kaszę i prażyć około 5 minut w głębokim oleju, by powstał popcorn.
Dekoracja
Ostudzone churros moczyć w czekoladzie i posypywać popcornem z kaszy.