Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał.

Ciasto
250 ml mleka 3,2%
2 łyżki brązowego cukru
50 g masła
1 szczypta soli
190 g mąki pszennej
4 jaja
1 butelka oleju rzepakowego (do smażenia)

Krem cytrynowy
75 g soku z cytryny
100 g cukru pudru
skórka starta z jednej cytryny
125 g żółtek

Krem z białej czekolady i mięty
230 g śmietany 30%
10 g świeżej mięty
300 g białej czekolady
1 łyżka miodu
30 g masła
80 g jogurtu

Dekoracja
świeże owoce
starta mleczna czekolada

Ciasto
Zagotować mleko z cukrem, masłem i solą. Dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Ucierać przez około 2 minuty do powstania gładkiej i odchodzącej od brzegów masy. Wystudzić i przełożyć do miski. Wbijać kolejno jajka i po każdym miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej. Wyciskać około dziesięciocentymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Krem cytrynowy
Sok z cytryny zagotować z cukrem pudrem, skórką z cytryny i żółtkami, cały czas mieszając. Krem dokładnie wymieszać i ostudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.

Krem z białej czekolady i mięty
Śmietanę zblendować z miętą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia, a następnie połączyć ją ze śmietaną. Dodać miód, masło i jogurt, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.

Dekoracja
Churros udekorować kremami i podawać ze świeżymi owocami oraz startą mleczną czekoladą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5359

60 min
10
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 25

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7