Churros według Rafała - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał.

Ciasto
250 ml mleka 3,2%
2 łyżki brązowego cukru
50 g masła
1 szczypta soli
190 g mąki pszennej
4 jaja
1 butelka oleju rzepakowego (do smażenia)

Krem cytrynowy
75 g soku z cytryny
100 g cukru pudru
skórka starta z jednej cytryny
125 g żółtek

Krem z białej czekolady i mięty
230 g śmietany 30%
10 g świeżej mięty
300 g białej czekolady
1 łyżka miodu
30 g masła
80 g jogurtu

Dekoracja
świeże owoce
starta mleczna czekolada

Ciasto
Zagotować mleko z cukrem, masłem i solą. Dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Ucierać przez około 2 minuty do powstania gładkiej i odchodzącej od brzegów masy. Wystudzić i przełożyć do miski. Wbijać kolejno jajka i po każdym miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej. Wyciskać około dziesięciocentymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Krem cytrynowy
Sok z cytryny zagotować z cukrem pudrem, skórką z cytryny i żółtkami, cały czas mieszając. Krem dokładnie wymieszać i ostudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.

Krem z białej czekolady i mięty
Śmietanę zblendować z miętą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia, a następnie połączyć ją ze śmietaną. Dodać miód, masło i jogurt, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.

Dekoracja
Churros udekorować kremami i podawać ze świeżymi owocami oraz startą mleczną czekoladą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2