Ciasto
250 ml mleka 3,2%
2 łyżki brązowego cukru
50 g masła
1 szczypta soli
190 g mąki pszennej
4 jaja
1 butelka oleju rzepakowego (do smażenia)
Krem cytrynowy
75 g soku z cytryny
100 g cukru pudru
skórka starta z jednej cytryny
125 g żółtek
Krem z białej czekolady i mięty
230 g śmietany 30%
10 g świeżej mięty
300 g białej czekolady
1 łyżka miodu
30 g masła
80 g jogurtu
Dekoracja
świeże owoce
starta mleczna czekolada
Ciasto
Zagotować mleko z cukrem, masłem i solą. Dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Ucierać przez około 2 minuty do powstania gładkiej i odchodzącej od brzegów masy. Wystudzić i przełożyć do miski. Wbijać kolejno jajka i po każdym miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej. Wyciskać około dziesięciocentymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Krem cytrynowy
Sok z cytryny zagotować z cukrem pudrem, skórką z cytryny i żółtkami, cały czas mieszając. Krem dokładnie wymieszać i ostudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.
Krem z białej czekolady i mięty
Śmietanę zblendować z miętą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia, a następnie połączyć ją ze śmietaną. Dodać miód, masło i jogurt, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na churros lub podawać w osobnym naczyniu.
Dekoracja
Churros udekorować kremami i podawać ze świeżymi owocami oraz startą mleczną czekoladą.