Co dodać do mielonych zamiast namoczonej bułki? Pomysły na puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone to popularne danie, wykonywane najczęściej ze zmielonej, surowej karkówki wieprzowej, jajka, bułki i przypraw. Można wykorzystywać zarówno bułkę tartą, jak i świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku czy wodzie. Jeśli jednak chcemy otrzymać danie bezglutenowe i mniej kaloryczne, bułkę lepiej pominąć. Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?

Kotlety mielone bez bułki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Kotlety z mięsa mielonego bez bułki na pewno każdemu przypadną do gustu. Oczywiście, rolę bułki może pełnić także chleb. Jeśli ktoś jednak chce unikać dodatku pieczywa, znajdzie i inne zamienniki. Niewiele osób wie, że bułka wcale nie jest potrzebna. Można nawet przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, czosnku i pozostałych przypraw. Jeśli masa nie chce się skleić, pomoże dodanie surowego jajka. Tę rolę może również pełnić musztarda, która dodatkowo nada potrawie ciekawy smak.

Interesującym zamiennikiem dla bułki może być kasza jęczmienna lub kasza gryczana. Po ugotowaniu trzeba ją ostudzić, a następnie wymieszać z mięsem i przyprawami. Pyszne kotlety mielone bez bułki uzyskamy też dzięki zastosowaniu płatków owsianych. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw zalewamy je gorącą wodą, a następnie odstawiamy, by nieco ostygły i napęczniały. Dopiero wówczas możemy dodać płatki owsiane do mielonego mięsa.

Co zrobić, żeby mielone były puszyste?

Kotlety mielone będą smaczne i puszyste, jeśli w trakcie ich wyrabiania dodamy do nich lodowatej wody (około 50 ml na pół kilograma mięsa). Znakomicie sprawdzi się także puszysty serek śmietankowy. Nie tylko zlepi on świetnie całą mięsną masę, ale również sprawi, że kotlety z mięsa mielonego będą pulchne, a jednocześnie lekkie. Do kotletów mielonych można też dodać surowy boczek, który sprawi, że będą bardziej soczyste.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5589

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3