Najlepsze przepisy na ogórki

Co dodać do mielonych zamiast namoczonej bułki? Pomysły na puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone to popularne danie, wykonywane najczęściej ze zmielonej, surowej karkówki wieprzowej, jajka, bułki i przypraw. Można wykorzystywać zarówno bułkę tartą, jak i świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku czy wodzie. Jeśli jednak chcemy otrzymać danie bezglutenowe i mniej kaloryczne, bułkę lepiej pominąć. Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?

Kotlety mielone bez bułki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Kotlety z mięsa mielonego bez bułki na pewno każdemu przypadną do gustu. Oczywiście, rolę bułki może pełnić także chleb. Jeśli ktoś jednak chce unikać dodatku pieczywa, znajdzie i inne zamienniki. Niewiele osób wie, że bułka wcale nie jest potrzebna. Można nawet przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, czosnku i pozostałych przypraw. Jeśli masa nie chce się skleić, pomoże dodanie surowego jajka. Tę rolę może również pełnić musztarda, która dodatkowo nada potrawie ciekawy smak.

Interesującym zamiennikiem dla bułki może być kasza jęczmienna lub kasza gryczana. Po ugotowaniu trzeba ją ostudzić, a następnie wymieszać z mięsem i przyprawami. Pyszne kotlety mielone bez bułki uzyskamy też dzięki zastosowaniu płatków owsianych. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw zalewamy je gorącą wodą, a następnie odstawiamy, by nieco ostygły i napęczniały. Dopiero wówczas możemy dodać płatki owsiane do mielonego mięsa.

Co zrobić, żeby mielone były puszyste?

Kotlety mielone będą smaczne i puszyste, jeśli w trakcie ich wyrabiania dodamy do nich lodowatej wody (około 50 ml na pół kilograma mięsa). Znakomicie sprawdzi się także puszysty serek śmietankowy. Nie tylko zlepi on świetnie całą mięsną masę, ale również sprawi, że kotlety z mięsa mielonego będą pulchne, a jednocześnie lekkie. Do kotletów mielonych można też dodać surowy boczek, który sprawi, że będą bardziej soczyste.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26