Najlepsze przepisy na ogórki

Co podać na świąteczny stół?

Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

Fot. 123RF/Picsel

Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych chwil w gronie rodziny i spróbowania smakowitych dań, przygotowywanych specjalnie na ten szczególny czas. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety. Jak je przygotować? Poniżej kilka wskazówek.

Jajka faszerowane

• kiełbasa z serem JBB

• 5 jajek
• 3 ogórki kiszone
• 2 łyżki majonezu
• garść ulubionych kiełków
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Jajko obierz, przekrój na pół, wyciągnij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki. Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokrój w kosteczkę i dodaj do żółtek. Dodaj do tego majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka wypełnij farszem, a na wierzch daj kiełki i kawałki kiełbasy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18463

15 min
26
>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 136

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

1
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9