Najlepsze przepisy na dania z dyni

Co zrobić z cukinią?

Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań.

Fot. 123 RF

Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

Polskie i włoskie przysmaki

Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i, najlepiej, wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę, bądź w plasterkach, dodając do sałatek. Jeśli mamy własny ogródek - to koniecznie spróbujmy małych cukinii, jeśli nie - pozostaje nam dogadać się z zaprzyjaźnionym rolnikiem.

Jedzmy kwiaty

Kwiatostany cukinii również są jadalne i właśnie we Włoszech cieszą się ogromną popularnością. To dość spore kwiaty, o delikatnym, ale doskonałym smaku, które podaje się po obsmażeniu w cieście naleśnikowym - sposób najpopularniejszy, nafaszerowaniu - równie popularna metoda lub po szybkim obsmażeniu na samym maśle - metoda szybka i najprostsza.

Kwiaty mogą posłużyć za efektowną przekąskę - podane z sosem łagodnym, ostrym lub polane miodem, lub pomieścić w sobie dowolne nadzienie. Standardowym sposobem jest wypełnienie ich serkiem ricotta z ziołami, fetą, a także serem kozim, choć można także sięgnąć po nadzienie mięsne, serowo-warzywne - w zasadzie dowolne. Pamiętajmy tylko, że kwiaty cukinii wymagają krótkiej obróbki termicznej.

Zobacz setki pomysłów na dania z cukinii. Kliknij, aby zobaczyć przepisy

Odkrywamy cukinię

Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dodajemy do leczo, bowiem świetnie smakują z papryką. Obsmażamy w panierce i podajemy jako wege-kotlety, a także przerabiamy na placki a la ziemniaczane Robimy zupy, często typu krem. Cukinie doskonale nadają się także do marynowania.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki - wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić miąższ w słupki, a następnie usmażyć w głębokim oleju. Z cukinii można zrobić także chipsy - kroimy warzywo w bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i wysmażamy na chrupko, podajemy z octem balsamicznym jako efektowną i wykwintna zakąskę.

Spaghetti z cukinią? Proste, wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, poddusić na oliwię z oliwek, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, a przed podaniem, ewentualnie, zaprawić śmietaną i posypać parmezanem. Z cukinii można zrobić także makaron. W tym celu wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie długie nitki, specjalną obieraczką „julienne" lub spcejlaną maszynką do tego pzreznaczoną. Nitki cukinii smażymy do miękkości - 5-7 minut - na oliwie z oliwek, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, a podajemy z sosem pomidorowym.

Po cukinię warto sięgnąć nie tylko ze względu na walory smakowe. Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal - oraz lekkostrawne. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera także magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podajemy niemowlakom. Warto też pamiętać, że cukinię można jadać na surowo - co jest korzystne dla naszego zdrowia.

Faszerowana cukinia. Kliknij, aby poznać przepis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki

Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...

Odsłon: 331

15 min
1
Pieczywo Prosty przepis na chleb

Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...

Odsłon: 52

30 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 784

>60 min
6
Śniadania Jajecznica z cebulą i pomidorami.

Na śniadanie polecam jajecznicę z pomidorami i cebulą, podaną z kromką swojsk...

Odsłon: 258

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

1
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0