Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań.

Fot. 123 RF

Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

Polskie i włoskie przysmaki

Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i, najlepiej, wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę, bądź w plasterkach, dodając do sałatek. Jeśli mamy własny ogródek - to koniecznie spróbujmy małych cukinii, jeśli nie - pozostaje nam dogadać się z zaprzyjaźnionym rolnikiem.

Jedzmy kwiaty

Kwiatostany cukinii również są jadalne i właśnie we Włoszech cieszą się ogromną popularnością. To dość spore kwiaty, o delikatnym, ale doskonałym smaku, które podaje się po obsmażeniu w cieście naleśnikowym - sposób najpopularniejszy, nafaszerowaniu - równie popularna metoda lub po szybkim obsmażeniu na samym maśle - metoda szybka i najprostsza.

Kwiaty mogą posłużyć za efektowną przekąskę - podane z sosem łagodnym, ostrym lub polane miodem, lub pomieścić w sobie dowolne nadzienie. Standardowym sposobem jest wypełnienie ich serkiem ricotta z ziołami, fetą, a także serem kozim, choć można także sięgnąć po nadzienie mięsne, serowo-warzywne - w zasadzie dowolne. Pamiętajmy tylko, że kwiaty cukinii wymagają krótkiej obróbki termicznej.

Zobacz setki pomysłów na dania z cukinii. Kliknij, aby zobaczyć przepisy

Odkrywamy cukinię

Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dodajemy do leczo, bowiem świetnie smakują z papryką. Obsmażamy w panierce i podajemy jako wege-kotlety, a także przerabiamy na placki a la ziemniaczane Robimy zupy, często typu krem. Cukinie doskonale nadają się także do marynowania.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki - wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić miąższ w słupki, a następnie usmażyć w głębokim oleju. Z cukinii można zrobić także chipsy - kroimy warzywo w bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i wysmażamy na chrupko, podajemy z octem balsamicznym jako efektowną i wykwintna zakąskę.

Spaghetti z cukinią? Proste, wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, poddusić na oliwię z oliwek, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, a przed podaniem, ewentualnie, zaprawić śmietaną i posypać parmezanem. Z cukinii można zrobić także makaron. W tym celu wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie długie nitki, specjalną obieraczką „julienne" lub spcejlaną maszynką do tego pzreznaczoną. Nitki cukinii smażymy do miękkości - 5-7 minut - na oliwie z oliwek, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, a podajemy z sosem pomidorowym.

Po cukinię warto sięgnąć nie tylko ze względu na walory smakowe. Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal - oraz lekkostrawne. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera także magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podajemy niemowlakom. Warto też pamiętać, że cukinię można jadać na surowo - co jest korzystne dla naszego zdrowia.

Faszerowana cukinia. Kliknij, aby poznać przepis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z kremem waniliowym to idealny pomysł zarówno na urodziny, j...

Odsłon: 933

60 min
2
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 304

30 min
4
30 min
2
Przekąski Imprezowe roladki z szynki

Imprezowe roladki z szynki z nadzieniem maślano-śmietankowo-chrzanowym to ide...

Odsłon: 897

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

2
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10