Najlepsze przepisy na ogórki

Czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Jedni wzdrygają się na myśl o dodaniu jej do swojego ulubionego rosołu, inni z chęcią ułatwiają sobie życie, wrzucając ja do niemal wszystkich potraw. Kostka rosołowa to popularny sposób na poprawienie smaku wielu dań sprawdzi się zarówno w zupach, sosach, jak i potrawkach. Jednak, czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowanie idealne domowego rosołu nie jest prostą sprawą. Najlepiej smakuje, kiedy przyrządzimy go z kilku rodzajów mięs, dodamy sporo marchwi, pietruszki i selera, a także poświęcimy kilka godzin, aby obserwować, czy pyrkająca zupa nie kipi. Wówczas uzyskamy aromatyczny, złoty wywar, który idealnie smakować będzie w towarzystwie makaronu i zielonej pietruszki. Nie każdy jednak ma tyle cierpliwości i czasu, wówczas rozwiązaniem może być kostka rosołowa. Wystarczy wrzucić ją do wody i voilà bulion gotowy! Metoda szybka, prosta, ale czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Sprawdź także: Nie bez powodu nazywana jest „płynnym zlotem”. Ugotuj zupę, która wspomaga wątrobę, jelita, a nawet stawy

Z czego zrobiona jest kostka rosołowa? 

Dietetycy stanowczo odradzają sięgania po kostkę rosołową. Nic w tym dziwnego. Producenci na ich opakowaniach umieszczają grafiki przedstawiające świeże zioła, warzywa i mięso. Często informują również o tym, że produkt nie zawiera konserwantów. Niestety, kostki rosołowe składają się głównie z tłuszczów utwardzonych, sporej ilości soli i wzmacniaczy smaku. Warto wspomnieć, że zawartość mięsa w kostkach rosołowych (drobiowych, wołowych itd.) często nie przekracza nawet jednego procenta. Sztuczny dodatek nie zastąpi smaku wywaru przygotowywanego na prawdziwym mięsie. W kostce rosołowej praktycznie nie ma składników, które pozytywnie wpływałyby na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie użycie mieszkanki przypraw do doprawienia ulubionych dań lub przygotowanie domowego bulionu od podstaw. 

Jak zrobić kostkę rosołową w domu? 

Nie wszyscy wiedzą, że zdrową kostkę rosołową bez problemu można zrobić w domu. Do jej przygotowania, będziesz potrzebować: cztery marchewki, trzy pietruszki, spory kawałek pora, 100 g soli, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek, trzy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, pół szklanki wody.

Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Por pokrój w drobne plasterki. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dołóż przyprawy, oliwę oraz wodę, dokładnie wymieszaj, gdy lekko się poddusi, dodaj sól. Gotuj przez kwadrans, aż całość zmięknie. Kiedy lekko przestygnie, wyjmij ziarenka pieprzu oraz liście laurowe, wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do zakręcanego pojemnika i schowaj do lodówki lub do silikonowej foremek do lodu – w ten sposób uzyskasz domowe kostki rosołowe, możesz je zamrozić i w dowolnej chwili wrzucić do zupy, sosu lub potrawki. 

Czy kostka rosołowa jest zdrowa? 

Oczywiście w niewielkich ilościach kostka rosołowa nie powinna nam zaszkodzić. Jednak powinna stanowić ona ostateczny wybór, stosowany raz na jakiś czas. Ponieważ składniki w niej zawarte spożywane zbyt często w dużej ilości mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, a nawet nowotworów. 

Kostki rosołowe zawierają również mnóstwo soli — nieco mniej niż pięć gramów na jedną kostkę, ważącą oko 10 g. Jedna kostka rosołowa niemal w całości pokrywa więc dzienną dawkę soli dla dorosłego człowiek. Zbyt duża ilość soli w diecie przyczynia się do nadciśnienia, zatrzymywania się wody w organizmie, niekorzystnie wpływa również na pracę nerek.

Dodatkowo niektóre osoby skarżą się na złe samopoczucie czy nudności po spożyciu dań z dodatkiem glutaminianu sodu, substancji często występującej w kostkach rosołowych. Składnik ten w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy oraz przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości

Zobacz także:

Tajny babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w „diabelskiej wodzie" »

Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie »

Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Ustalono, kto nie może jeść miodu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 50

15 min
4
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 54

15 min
3
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 674

15 min
5
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 622

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3