Czy lody odchudzają?

Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej tej ciekawej tezie.

Fot. 123RF

Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według doniesień naukowców, tym cudownym deserem mają być dobrze wszystkim znane lody. Tylko ile w tym prawdy?

Tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich zdaniem, możemy bez wyrzutów sumienia zjadać nawet lody przygotowane tradycyjnym sposobem, na bazie produktów mlecznych. Ostateczny bilans kalorii i tak wyjdzie na naszą korzyść. W tym wypadku kluczową rolę ma odgrywać niska temperatura tego deseru.

Aby lody mogły zostać strawione, nasz organizm musi je wcześniej ogrzać. Jakby nie patrzeć, proces ten jest pewnego rodzaju wysiłkiem i przyczynia się do spalenia kalorii. Wyliczono, iż „podgrzanie" jednej gałki lodów, zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Tymczasem, nieduża gałka lodów to ok. 50 kcal. Rachunek wydaje się być prosty - dzięki zjedzeniu takiego deseru jesteśmy lżejsi o całe 5 kcal. Być może to nie dużo, gdyż w takim tempie nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku, jednak wystarczyło, by rozpalić wyobraźnię wielbicieli tego smakołyku.

 

Zobacz też: Ujemne kalorie. Prawda czy mit? Kliknij!

Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Zanim jednak zdecydujecie się przejść na dietę lodową, weźcie pod uwagę fakt, iż nie wszystkie lody mają tak cudowne właściwości. Im więcej w nich dodatków - różnego rodzaju posypek, polew i wafli - tym bardziej kaloryczny robi się nasz deser. Dlatego też, jeśli macie wybór, postarajcie się zamówić jedną lub dwie gałki lodów, bez jakichkolwiek dodatków. Warto też postawić na sprawdzoną lodziarnię, która produkuje ten smakowity deser według klasycznych receptur, bez zbyt dużej ilości substancji słodzących. Tylko wtedy lody będą smakołykiem, który będziemy mogli zjadać bez zamartwiania się o wynik pokazywany przez wagę.

Co ciekawe, w niektórych przypadkach, jedzenie lodów może wyjść nam na zdrowie! Zawarty w nich wapń jest budulcem kości, a białka i węglowodany wzmacniają nasze mięśnie. Odpowiednio przygotowane lody są również źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Co ważne, jest to jeden z najbardziej lekkostrawnych deserów, dlatego może jeść go niemal każdy, o ile nie cierpi na szczególne nietolerancje pokarmowe.

Pamiętajmy, że zdecydowanie najzdrowsze są sorbety owocowe. Znajduje się w nich nie tylko najmniej kalorii, ale także zawierają one w sobie wszystkie składniki odżywcze ukryte w owocach, z których zostały przygotowane. Jeśli uda nam się znaleźć takie bez dodatku cukru, będzie to deser, któremu bardzo blisko do ideału. Jeżeli chcecie mieć całkowitą pewność, co tak naprawdę znajduje się w waszych lodach, spróbujcie przygotować je samodzielnie. To prostsze niż myślicie!

 

Jak przygotować domowe lody? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników! Kliknij w wybrane zdjęcie

Lody waniliowe z czekoladąLody waniliowe z porzeczkowym musemLody jagodowo-jogurtoweLody bananowo-jabłkoweLody jaśminoweLody truskawkowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 132

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 194

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 159

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326