Większość z nas gotuje szparagi przed jedzeniem. Wystarczy włożyć je do garnka, zanurzyć końcówki łodyg na kilka minut w wodzie, dodać sól oraz cukier i gotować. Zielone szparagi zmiękną po zaledwie trzech minutach, białe wymagają dwa razy dłuższego gotowania. Tak przygotowane można serwować polane masłem, w towarzystwie sosu z gotowanym jajkiem lub z szynką dojrzewającą bądź grillowanym kurczakiem.
Nadają się również do pieczenia, smażenia oraz gotowania na parze. Czy można jeść szparagi bez poddawania ich obróbce termicznej? Jak najbardziej. Choć dla wielu osób ten fakt może być zaskakujący — surowe szparagi po odpowiednim przyrządzeniu stanowią świetny dodatek m.in. do sałatek i makaronów.
Jak wykorzystać surowe szparagi w kuchni
W pierwszej kolejności powinniśmy opłukać je pod bieżącą wodą. Następnie pozbyć się zdrewniałych końcówek łodyg. Przed podaniem surowe szparagi warto obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki, które będą łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli chcemy dodać je do makaronu, można przygotować z nich wiórki za pomocą obieraczki. Wykorzystując surowe szparagi w sałatce, przed podaniem lepiej skropić je sokiem z cytryny i oliwą z oliwek – ten prosty zabieg sprawi, że szparagi staną się miększe i bardziej wyraziste w smaku. Tak przygotowana surówka będzie doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych, ryb lub mięs z rusztu. Możesz również zaserwować ją samodzielnie jako lekki lunch lub kolację.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy K i kwasu foliowego, które mają dobry wpływ na układ nerwowy. Wraz z posiłkiem, dostarczają do naszego organizmu niezbędną porcję białka, są cennym źródłem potasu, wapnia i fosforu. Pomagają zmniejszyć poziom stresu, hamują rozwój stanów zapalnych i niwelują ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Obecne w nich witaminy A, C i E poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Zawierają sporą porcję błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie. 100 gramów szparagów to zaledwie 20 kalorii, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby na diecie. Co więcej – spożywając po to warzywo, wzmacniamy odporność swojego organizmu. Zawarta w nich luteina chroni nasz wzrok. Szparagi łagodzą napięcie przedmiesiączkowe oraz zmniejszają ryzyko migreny.
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »