Pierwszy odcinek nowej serii jednego z najsłodszych programów TVP za nami. Zadania jakie postawili w nim przed kucharzami jurorzy nie były łatwe. W konkurencji technicznej amatorzy cukiernictwa piekli babę drożdżową, która miała pokazać czy uczestnicy potrafią obchodzić się z tak wymagającym ciastem. Jak się okazało nie wszyscy poradzili sobie z wypiekiem. Ela zajęła w tej konkurencji ostatnie miejsce, natomiast Jagoda pierwsze. Jej ciasto było najbliższe ideału.
W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli poczuć się pewniej, zadaniem jakie mieli wykonać było przygotowanie domowego ciasta. Każdy z kucharzy wybrał wypiek, który często serwuje swoim bliskim. Jednak i to okazało się trudne. Z programu musiała odejść Karolina, która do sporządzenia ciasta użyła gotowych produktów (galaretki i kawy cappuccino). Miano gwiazdy wypieków tygodnia otrzymała Jagoda. Michał Bryś tak podsumował wykonany przez nią wypiek - mimo to, że nie jest to program o poezji, stworzyła poemat!
Co wydarzy się w drugim odcinku?
Czy surowe ciasto może być jadalne? Uczestnicy piątej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" będą próbowali to udowodnić podczas jednej z konkurencji. W kolejnym starciu, cukiernicy amatorzy będą mieli za zadanie przygotować pudding z domowym serem ricotta i wędzonym łososiem.
Jak robi się surowe ciasto? Czy pudding zaspokoi podniebienia jurorów Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia? Przekonamy się już w niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.