Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem. Będą musieli przygotować surowe ciasto, które ma nadawać się do spożycia oraz pudding z przyrządzonym własnoręcznie serem ricotta.

Pierwszy odcinek nowej serii jednego z najsłodszych programów TVP za nami. Zadania jakie postawili w nim przed kucharzami jurorzy nie były łatwe. W konkurencji technicznej amatorzy cukiernictwa piekli babę drożdżową, która miała pokazać czy uczestnicy potrafią obchodzić się z tak wymagającym ciastem. Jak się okazało nie wszyscy poradzili sobie z wypiekiem. Ela zajęła w tej konkurencji ostatnie miejsce, natomiast Jagoda pierwsze. Jej ciasto było najbliższe ideału.

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli poczuć się pewniej, zadaniem jakie mieli wykonać było przygotowanie domowego ciasta. Każdy z kucharzy wybrał wypiek, który często serwuje swoim bliskim. Jednak i to okazało się trudne. Z programu musiała odejść Karolina, która do sporządzenia ciasta użyła gotowych produktów (galaretki i kawy cappuccino). Miano gwiazdy wypieków tygodnia otrzymała Jagoda. Michał Bryś tak podsumował wykonany przez nią wypiek - mimo to, że nie jest to program o poezji, stworzyła poemat!

Co wydarzy się w drugim odcinku?

Czy surowe ciasto może być jadalne? Uczestnicy piątej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" będą próbowali to udowodnić podczas jednej z konkurencji. W kolejnym starciu, cukiernicy amatorzy będą mieli za zadanie przygotować pudding z domowym serem ricotta i wędzonym łososiem.

Jak robi się surowe ciasto? Czy pudding zaspokoi podniebienia jurorów Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia? Przekonamy się już w niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4432

>60 min
7
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113060

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11265

60 min
21
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 442

30 min
5
15 min
7
30 min
5