Fot. 123RF/Picsel
W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące się w analizie najnowszych trendów jedzeniowych zgadzają się, iż czas awokado oraz matchy powoli przemija, a już wkrótce ich miejsce zajmie egzotyczny pandan.
Czym jest pandan?
Pandan, który bywa nazywany również pochutnikiem, jest rośliną cieszącą się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Zwykle uprawia się go w pobliżu akwenów wodnych - przy ujściach rzek lub na nadmorskich wybrzeżach.
Pandan ma bardzo długie, wąskie liście, które wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale również do produkcji mat, poszyć dachów oraz przedmiotów codziennego użytku. Roślina ta rodzi bardzo duże i smaczne owoce, przypominające skrzyżowanie szyszki i kukurydzy.
Jakie właściwości ma pandan?
Pandan ma podbić świat gastronomii nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także (a może przede wszystkim) za sprawą bardzo interesujących właściwości leczniczych. W medycynie azjatyckiej, jest on popularnym środkiem łagodzącym stres oraz oparzenia słoneczne. Bardzo często poleca się go również, jako remedium na nieprzyjemne objawy przeziębień - pandan ma skutecznie obniżać gorączkę, łagodzić bóle stawów i głowy oraz pomagać w szybkim odzyskaniu sił witalnych.
Naukowcom udało się udowodnić, że substancje odżywcze zawarte w pandanach mogą znacząco przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz złagodzenia bóli reumatycznych.
Roślina ta może również poprawić kondycję naszej cery oraz włosów - zapobiega łupieżowi, pomaga wyleczyć trądzik oraz stopuje łysienie.
Pandan - jak wykorzystać go w kuchni?
Najszersze zastosowanie w kulinariach mają liście pandanu, z których przygotowuje się intensywnie zieloną, smaczną pastę. Jest ona powszechnie wykorzystywana w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej oraz wietnamskiej. Bardzo popularnym dodatkiem jest również esencja z kwiatów pandanu, którą aromatyzuje się dania mięsne oraz pilawy.
Bardzo ciekawie prezentują się desery pandanowe - są lekko słodkie i mają bardzo ciekawy, zielony kolor. Doskonale komponują się z czekoladą lub egzotycznymi owocami.
Na bazie pandanu możemy przygotowywać również odżywcze herbatki i napoje - to właśnie one są polecane osobom, które chciałyby maksymalnie skorzystać z leczniczych właściwości tej rośliny.