Najlepsze przepisy na ogórki

Czym jest pandan?

W najbliższych latach pandan ma stać się najmodniejszym produktem w naszych kuchniach. Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać?

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące się w analizie najnowszych trendów jedzeniowych zgadzają się, iż czas awokado oraz matchy powoli przemija, a już wkrótce ich miejsce zajmie egzotyczny pandan.

Czym jest pandan?

Pandan, który bywa nazywany również pochutnikiem, jest rośliną cieszącą się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Zwykle uprawia się go w pobliżu akwenów wodnych - przy ujściach rzek lub na nadmorskich wybrzeżach.

Pandan ma bardzo długie, wąskie liście, które wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale również do produkcji mat, poszyć dachów oraz przedmiotów codziennego użytku. Roślina ta rodzi bardzo duże i smaczne owoce, przypominające skrzyżowanie szyszki i kukurydzy.

Pobierz aplikację smaker

Jakie właściwości ma pandan?

Pandan ma podbić świat gastronomii nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także (a może przede wszystkim) za sprawą bardzo interesujących właściwości leczniczych. W medycynie azjatyckiej, jest on popularnym środkiem łagodzącym stres oraz oparzenia słoneczne. Bardzo często poleca się go również, jako remedium na nieprzyjemne objawy przeziębień - pandan ma skutecznie obniżać gorączkę, łagodzić bóle stawów i głowy oraz pomagać w szybkim odzyskaniu sił witalnych.

Naukowcom udało się udowodnić, że substancje odżywcze zawarte w pandanach mogą znacząco przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz złagodzenia bóli reumatycznych.

Roślina ta może również poprawić kondycję naszej cery oraz włosów - zapobiega łupieżowi, pomaga wyleczyć trądzik oraz stopuje łysienie.

Pandan - jak wykorzystać go w kuchni?

Najszersze zastosowanie w kulinariach mają liście pandanu, z których przygotowuje się intensywnie zieloną, smaczną pastę. Jest ona powszechnie wykorzystywana w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej oraz wietnamskiej. Bardzo popularnym dodatkiem jest również esencja z kwiatów pandanu, którą aromatyzuje się dania mięsne oraz pilawy.

Bardzo ciekawie prezentują się desery pandanowe - są lekko słodkie i mają bardzo ciekawy, zielony kolor. Doskonale komponują się z czekoladą lub egzotycznymi owocami.

Na bazie pandanu możemy przygotowywać również odżywcze herbatki i napoje - to właśnie one są polecane osobom, które chciałyby maksymalnie skorzystać z leczniczych właściwości tej rośliny.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto pomarańczowe z mascarpone

Ciasto pomarańczowe z mascarpone to wspaniały pomysł na letni deser. W upalne...

Odsłon: 36885

15 min
54
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1495

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 147

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 217

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4