Wytrawne dania na Boże Narodzenie

W czwartym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami.

Fot. materiały partnera

W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zostali postawieni przed nie lada wyzwaniem. Jurorzy poprosili ich o przygotowanie ciasteczek ponczowych. Chociaż wyglądały niepozornie, przepis na nie składał się z kilku, zaskakująco trudnych elementów.

Delikatne ciasto drożdżowe, aksamitny krem i orzeźwiająca sałatka owocowa to doskonałe połączenie, które zasmakuje wszystkim. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, należy z wyczuciem nasączać je ponczem.

Zobacz też: Przepis na ciastko ponczowe z programu "Bake Off..."

W kolejnej konkurencji, Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki poprosili zawodników o zaprezentowanie zaskakującej i niekoniecznie tradycyjnej karpatki. Przepis ten z pewnością zna każda doświadczona gospodyni, jednak zrobienie karpatki w nowoczesnej wersji jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem.

Pozornie prosta receptura sprawiła wiele problemów niektórym zawodnikom. Szczególnie dużo kłopotów miała ulubienica publiczności Małgorzata, która finalnie musiała pożegnać się z programem. Jej eliminacja wywołała sporo kontrowersji wśród widzów, którzy są przekonani, że w niedługiej przyszłości jeszcze usłyszymy o kulinarnych dokonaniach Małgosi.

Co wydarzy się w czwartym odcinku "Bake Off - Ale ciacho!"?

W czwartym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" udamy się w podróż do Gruzji. Adepci sztuki cukierniczej walczący w kulinarnym show Dwójki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków będą mieli za zadanie przygotować własną wersję gruzińskiego placka.

Ten apetyczny placek zapiekany z serem lub jajkiem z pewnością doskonale znają wszyscy, którzy choć raz odwiedzili Gruzję. Aby go przygotować potrzebujemy tylko przesianej mąki, jogurtu, sody oraz sera. Czy uczestnikom programu uda się przygotować wypieki, których smak odda to, co możemy zjeść na uliczkach w Tbilisi?

Zawodnicy będą mogli się wykazać także w konkurencji technicznej. Tym razem będą musieli przygotować tartę na... gramofonie! Kto podoła temu zadaniu, a kto będzie musiał opuścić program? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.15 oglądając TVP2!

Wszystkie przepisy z programu "Bake Off - Ale Ciacho!" znajdziecie w Smakerze tuż po emisji odcinka

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 445

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5546

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1117

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1244

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7