Fot. 123RF/Picsel
Kolorystyka
Kolorami dominującymi podczas świąt są zielony, czerwony, srebrny i złoty. Dopasuj kolorystycznie ozdoby, które znajdą się na stole świątecznym. Możesz połączyć na przykład zieleń ze srebrem, a czerwień ze złotem lub samą czerwień z zielenią. Jeśli chcesz postawić na klasykę, niech na Twoim stole dominuje kolor biały połączony ze srebrnymi dodatkami.
Zastawa świąteczna
Możesz postawić na klasykę i wybrać białą okrągłą zastawę. Jednak może ona sama w sobie stanowić dekorację świąteczną. Jeśli zależy Ci na minimalizmie i chcesz ograniczyć ilość dekoracji, wybierz talerze ze świątecznymi zdobieniami, kolorowe kubki, misy zdobione ludowymi wzorami. Zamiast zdobień, możesz wybrać zastawę w pasujących do siebie, ale nie koniecznie takich samych kolorach.
Światełka
Stwórz wyjątkowy klimat, dodając źródła delikatnego światła. Możesz do dużego szklanego słoja włożyć sznur lampek lub gałązki świerku otoczyć światełkami. Dobrym pomysłem są również świeczki, które dopasujesz kolorystycznie do wystroju. Mogą być one, np. o zapachu pieczonego jabłka, cynamonu lub wanilii. Świeczki, które nie wyróżniają się wyglądem, możesz umieścić w dekoracyjnym świeczniku.
Figurki
Wybór figurek świątecznych jest ogromny. Znajdziesz je między innymi w home&you. Postaw je na stole, by wprowadzić świąteczny klimat. Możesz wybrać kule śnieżne, aniołki z porcelany czy bałwanki. Mogą być one jednolite lub wielobarwne. Dopasuj kolorystycznie figurki do pozostałych dekoracji.
Dekoracje naturalne
Możesz postawić na dekoracje naturalne. Połóż na stole szyszki, gałązki świerku, jemiołę lub kwiat zwany gwiazdą betlejemską, który sam w sobie będzie stanowił piękną ozdobę. Możesz również położyć plastry drewna jako podstawki pod misy, czy świece. Szyszki i świerk możesz spryskać srebrnym sprejem sprawiając, że będą wyglądać na oszronione.
Smaczne dekoracje
Choinki z pierniczków, plastry pomarańczy nadziewane goździkami, świeczki udekorowane pałeczkami cynamonu, gwiazdki anyżu, czy słoiczki wypełnione orzechami nie tylko będą bardzo ładnie prezentować się na stole, ale dodatkowo sprawią, że będzie się unosił wspaniały zapach. Pierniki i orzechy możesz później zjeść, a plastry pomarańczy i goździki wykorzystać do przygotowania rozgrzewającej herbaty.