Najlepsze przepisy na dania z dyni

Deska do krojenia – jaka jest najlepsza?

Deska do krojenia jest przyborem, który znajduje się w każdej kuchni. Z jej pomocą pokroisz warzywa, owoce, pieczywo i wiele innych produktów spożywczych. Deski są wykonane z różnego typu materiałów jak drewno, plastik czy ceramika. Który jest najlepszy i sprawdzi się do codziennego użytku?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjne drewno

W polskich domach najczęściej spotyka się deski drewniane. Są one wygodne i trwałe. Taka deska powinna być wykonana z dębu, akacji, gruszy lub cisu. Drewno ma to do siebie, że wymaga stałej pielęgnacji i szybko wchłania wodę. To prowadzi do rozwoju bakterii wewnątrz deski. Po każdym użyciu należy ją umyć i wytrzeć do sucha. Minusem jest też odbarwianie i przesiąkanie zapachami. Na desce drewnianej z łatwością pokroisz chleb, bułki i inne suche produkty.

Bambusowa siła

Deski bambusowe są wykonane ze specjalnie sprasowanej trawy, która jest ułożona w poprzek. Takie deski są twardsze od desek z drewna. Nie tępią się na niej noże, materiał nie chłonie wody i nie jest pożywką dla bakterii. Deska szybko wysycha i nie pochłania obcych zapachów. Bambus jest przyjazny dla środowiska, a to czyni go produktem ekologicznym. Z pomocą deski bambusowej zaserwujesz przekąski i pokroisz wiele produktów spożywczych!

Deski szklane

To zdecydowanie higieniczna, łatwa do utrzymania w czystości i odporna na działanie bakterii deska. Na rynku znajdziesz ją w wielu kolorach i rozmiarach. Z powodzeniem pokroisz na niej mięso, ryby, czosnek, a nawet cebulę. Szklane deski wymagają szczególnej uwagi podczas krojenia, ponieważ materiał jest dość śliski. Podczas pracy możesz ją też upuścić i stłuc, dlatego najlepiej położyć pod nią ściereczkę, która zatrzyma deskę na blacie.


Reklama

 

Popularne plastiki

Tworzywo sztuczne jest tanie, lekkie i szeroko dostępne. Ma jednak swoje minusy. Deski plastikowe szybko się zabarwiają, chłoną zapachy i łatwo zarysować ich powierzchnię. Nie wyglądają też estetycznie.
Z krojeniem kolejnych składników widać ich zużycie, w formie wyżłobień i wcięć. Są jednak plusy! Deski plastikowe są wykonane z higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii i możesz myć je w zmywarce.

Luksusowy marmur i granit

Deski z kamienia są nowoczesne i mogą być ciekawym wyposażeniem wnętrza. Są praktyczne, ponieważ poza samym pokrojeniem produktów, z łatwością podasz na nich sery, wędliny lub ciasta. Gorąca pizza zaserwowana na desce z marmuru będzie wyglądać fenomenalnie, a obok takiej przekąski nikt nie przejdzie obojętnie! Co ciekawe, po długim czasie użytkowania kamień potrafi wyglądać jak ...nowy! Minusem jest ciężki materiał, który jest niewygodny podczas przenoszenia deski oraz to, że kamień tępi noże.

Wybór deski w dużej mierze zależy od tego, jakie składniki będą na niej krojone. Deski drewniane spiszą się na medal do pieczywa i suchych produktów. Szklane i kamienne do mięsa i ryb, a deski plastikowe do krojenia warzyw i owoców. Deska kuchenna nie musi być szarym dodatkiem do kuchni. Na rynku znajdziesz deski, które są designerskie! Mogą mieć różne rozmiary, kształty i kolory. Szeroki wybór desek znajdziesz w sklepie Emako.

Porównując wszystkie materiały zdecydowanie wygrywa bambus, ponieważ jest twardy, trwały, nie tępi noży i nie wymaga impregnacji. Jedynym minusem jest jednak mycie ręczne deski, ponieważ nie można jej myć w zmywarce. Pamiętaj, że nieważne jaki materiał wybierzesz - deska musi być bezpieczna i wygodna!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik z pianką

na kruchym cieście z wysoką pianka ;)

Odsłon: 5477

30 min
14
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29425

60 min
77
Pieczywo Płaski chleb Turecki

Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smac...

Odsłon: 428

30 min
16
Sałatki Sałatka imprezowa

Dzisiejsza sałatka przygotowana z dodatkiem sałatki szwedzkiej, dodanej w zam...

Odsłon: 659

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

4
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

1
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2