Dania jednogarnkowe

Deska do krojenia jest przyborem, który znajduje się w każdej kuchni. Z jej pomocą pokroisz warzywa, owoce, pieczywo i wiele innych produktów spożywczych. Deski są wykonane z różnego typu materiałów jak drewno, plastik czy ceramika. Który jest najlepszy i sprawdzi się do codziennego użytku?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjne drewno

W polskich domach najczęściej spotyka się deski drewniane. Są one wygodne i trwałe. Taka deska powinna być wykonana z dębu, akacji, gruszy lub cisu. Drewno ma to do siebie, że wymaga stałej pielęgnacji i szybko wchłania wodę. To prowadzi do rozwoju bakterii wewnątrz deski. Po każdym użyciu należy ją umyć i wytrzeć do sucha. Minusem jest też odbarwianie i przesiąkanie zapachami. Na desce drewnianej z łatwością pokroisz chleb, bułki i inne suche produkty.

Bambusowa siła

Deski bambusowe są wykonane ze specjalnie sprasowanej trawy, która jest ułożona w poprzek. Takie deski są twardsze od desek z drewna. Nie tępią się na niej noże, materiał nie chłonie wody i nie jest pożywką dla bakterii. Deska szybko wysycha i nie pochłania obcych zapachów. Bambus jest przyjazny dla środowiska, a to czyni go produktem ekologicznym. Z pomocą deski bambusowej zaserwujesz przekąski i pokroisz wiele produktów spożywczych!

Deski szklane

To zdecydowanie higieniczna, łatwa do utrzymania w czystości i odporna na działanie bakterii deska. Na rynku znajdziesz ją w wielu kolorach i rozmiarach. Z powodzeniem pokroisz na niej mięso, ryby, czosnek, a nawet cebulę. Szklane deski wymagają szczególnej uwagi podczas krojenia, ponieważ materiał jest dość śliski. Podczas pracy możesz ją też upuścić i stłuc, dlatego najlepiej położyć pod nią ściereczkę, która zatrzyma deskę na blacie.


Reklama

 

Popularne plastiki

Tworzywo sztuczne jest tanie, lekkie i szeroko dostępne. Ma jednak swoje minusy. Deski plastikowe szybko się zabarwiają, chłoną zapachy i łatwo zarysować ich powierzchnię. Nie wyglądają też estetycznie.
Z krojeniem kolejnych składników widać ich zużycie, w formie wyżłobień i wcięć. Są jednak plusy! Deski plastikowe są wykonane z higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii i możesz myć je w zmywarce.

Luksusowy marmur i granit

Deski z kamienia są nowoczesne i mogą być ciekawym wyposażeniem wnętrza. Są praktyczne, ponieważ poza samym pokrojeniem produktów, z łatwością podasz na nich sery, wędliny lub ciasta. Gorąca pizza zaserwowana na desce z marmuru będzie wyglądać fenomenalnie, a obok takiej przekąski nikt nie przejdzie obojętnie! Co ciekawe, po długim czasie użytkowania kamień potrafi wyglądać jak ...nowy! Minusem jest ciężki materiał, który jest niewygodny podczas przenoszenia deski oraz to, że kamień tępi noże.

Wybór deski w dużej mierze zależy od tego, jakie składniki będą na niej krojone. Deski drewniane spiszą się na medal do pieczywa i suchych produktów. Szklane i kamienne do mięsa i ryb, a deski plastikowe do krojenia warzyw i owoców. Deska kuchenna nie musi być szarym dodatkiem do kuchni. Na rynku znajdziesz deski, które są designerskie! Mogą mieć różne rozmiary, kształty i kolory. Szeroki wybór desek znajdziesz w sklepie Emako.

Porównując wszystkie materiały zdecydowanie wygrywa bambus, ponieważ jest twardy, trwały, nie tępi noży i nie wymaga impregnacji. Jedynym minusem jest jednak mycie ręczne deski, ponieważ nie można jej myć w zmywarce. Pamiętaj, że nieważne jaki materiał wybierzesz - deska musi być bezpieczna i wygodna!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 387

60 min
6
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 839

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 42

60 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 182

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8