Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Wiele produktów spożywczych z naszej kuchni to naturalne kosmetyki, poprawiające wygląd włosów. Zamiast wydawać pieniądze w drogeriach, warto przyrządzić skuteczną maseczkę na włosy z produktów, które mamy w lodówce.

Zdrowe, lśniące i mocne włosy są marzeniem każdej z nas. Niestety, osiągnięcie takiego efektu najczęściej nie jest ani proste, ani tanie, gdyż kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne potrafią naprawdę słono kosztować. Warto jednak pamiętać, iż istnieje sposób na uniknięcie takich wydatków. Wystarczy, że skorzystamy z mądrości naszych babć, przygotowując naturalne maseczki do włosów z produktów, które znajdziemy w kuchni.

1. Odżywcze serum z jajek

Jajka na całym świecie są wykorzystywane, jako smaczny składnik wielu potraw. Niewiele osób jednak wie, że można  stosować je również, jako odżywcze serum do włosów. Wszystko to ze względu na ich zdrowotne właściwości.
Jajka są cennym źródłem witamin A, E oraz D, które odpowiadają kolejno za wygląd skóry, spowolnienie procesu starzenia oraz odnowę biologiczną naskórka. Oprócz tego, maseczki jajeczne pozwalają złagodzić łupież, oraz skutecznie zregenerować zniszczone włosy.
Ten domowy kosmetyk możemy stosować przy każdym rodzaju włosów, wykorzystując same jajka lub łącząc je z innymi produktami spożywczymi, takimi jak oliwa lub jogurt naturalny. Jajkiem możemy też wzbogacić skład drogeryjnych kosmetyków.
Istnieją dwa bardzo proste sposoby na przyrządzenie maseczki jajecznej. Pierwszy z nich sprawdzi się w przypadku włosów suchych. W tym przypadku wykorzystujemy samo żółtko. Kwasy tłuszczowe wchodzące w jego skład nawilżają i regenerują strukturę włosów, przywracając im blask, sprężystość i przyspieszając wzrost. Wystarczy wymieszać w misce jedno lub dwa żółtka (w zależności od długości włosów), wmasować w kosmyki, a po około 15 minutach obficie spłukać wodą.

Białko będzie z kolei dobre do włosów, które się nadmiernie przetłuszczają. Dalej procedura jest taka sama jak w przypadku maski do włosów suchych.
W przypadku włosów normalnych, nakładamy maseczkę z całego jajka.

Jogurt naturalny doskonale sprawdza się w przypadku alergików i osób z wrażliwą skórą Ma wiele właściwości: nawilża, wzmacnia i wygładza włosy. Za nawilżenie odpowiada zawarta w jogurcie witamina D, która dodatkowo koi podrażnienia. Kolejnym składnikiem wchodzącym w skład jogurtu jest kwas mlekowy, który oczyszcza włosy.
Należy nałożyć na włosy ½ szklanki jogurtu naturalnego. Następnie przykryć włosy folią i zrobić turban z ręcznika. Po 20-30 minutach spłukać jogurt ciepłą wodą i umyć włosy delikatnym szamponem. Stosowanie takie maseczki raz w tygodniu osobom, których włosy są osłabione pozbawione życia.
Działanie jogurtowej maseczki zostanie wzmocnione, jeśli dodamy do niej miód lub olej rycynowy, kokosowy lub sezamowy.

Łupież to kłopotliwe i niepożądane schorzenie, pojawiające się w wyniku zbyt dużej aktywności grzybów na skórze. Natura znalazła na niego banalny i szybki sposób. Wystarczy zmieszać ze sobą w równych proporcjach oliwę z oliwek, wodę i sok z cytryny. Gotową maseczkę należy wmasować i pozostawić na włosach na kilka minut. Kwas cytrynowy usunie obumarłe komórki naskórka, a oliwa natłuści skórę. Dzięki regularnemu stosowaniu takiej maseczki, unikniemy nawrotów łupieżu.

Miód jest powszechnie wykorzystywany, jako kosmetyk do każdego rodzaju włosów. Szczególnie poleca się go do włosów suchych, zniszczonych, rozdwojonych albo łamliwych. Efekty jego stosowania są widoczne niemal natychmiast. Znakomicie nawilża, zmiękcza, wygładza i rozjaśnia włosy. Nie wolno jednak aplikować go w nadmiarze, ponieważ możemy mieć problemy z jego zmyciem. 
Miód nakłada się na umyte i osuszone włosy. Taką maseczkę zostawiamy na minimum 15 minut pod foliowym czepkiem i ręcznikiem. Dobrym sposobem na szybsze wniknięcie składników odżywczych do skóry i włosów jest podgrzanie całości suszarką. Można również dodawać miodu do zakupionych szamponów, odżywek czy masek do włosów. Dobrze jest też połączyć jego 5 łyżek z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, co doskonale odżywia włosy przesuszone, elektryzujące się lub matowe.

Tekst: Joanna Obajtek

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 13

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15503

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 415

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5417

30 min
6