Fot. materiały prasowe
Obiady w gronie najbliższych są nie tylko sposobem na wspólne spędzanie czasu. Uczą regularnego jedzenia i otwartości na nowe smaki. Jednocześnie musimy pamiętać, że dzieci bywają najbardziej wymagającymi i wybrednymi smakoszami. Jak sprostać ich wymaganiom? Poznajcie nasze sprawdzone przepisy!
Jako rodzicom zależy nam przede wszystkim na tym, by posiłki naszych dzieci były urozmaicone i zdrowe. Co jednak zrobić, gdy pociecha odmawia zjedzenia czegokolwiek poza pszennym makaronem? Trzeba będzie kombinować! Postarajmy się o to, by zawartość talerza była kolorowa i jak najbardziej zachęcająca. Nie trzeba być zawodowym malarzem, by tworzyć apetyczne dzieła kulinarne, które znakomicie wyglądają i smakują.
Zupa - dziecięcy przysmak
To od niej w wielu domach zaczyna się obiad. Nic dziwnego! Proste danie, wbrew pozorom, daje ogromne pole manewru, by najbardziej upartego niejadka zachęcić do jedzenia. Idealna potrawa dla zapracowanych rodziców - za jednym zamachem można ugotować porcję na dwa obiady. Dodatki w postaci chrupiących grzanek, groszku ptysiowego lub makaronu w fantazyjnych kształtach odmienią wygląd każdego posiłku. Przyciągają uwagę i zachęcają do degustacji. Trudno się im oprzeć!
Jednocześnie zupa to doskonała okazja, by przemycić solidną porcję warzyw. Milusińscy nie przepadają za widokiem pływającej w talerzu brukselki, marchewki albo kalafiora? Blender w ruch! Aromatyczny, gęsty krem wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, nie tracąc przy tym większości cennych witamin i minerałów. Korzystajmy z sezonowych produktów, by w pyszny sposób prezentować dzieciom bogactwo ich smaku. Prośby o dokładkę staną się na porządku dziennym. Chcecie jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd obiadu? Dekoracja z jogurtu naturalnego będzie strzałem w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że najmłodsi z radością usiądą przy stole, gdy pojawi się na nim nasz uśmiechnięty krem z pomidorów.
Uśmiechnięty krem z pomidorów
Składniki:
- 1 cebula
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża bazylia do dekoracji
- 250 m warzywnego bulionu
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Do cebuli wlej bulion warzywny i wrzuć pomidory z puszki. Wszystko razem zagotuj.
3. Ogień zmniejsz, a następnie dodaj do wywaru kostkę rosołową i gotuj całość jeszcze przez 10 minut. Potem zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji oraz dopraw ją do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.
4. Zupę przelej do talerzy. Wierzch kremu przyozdób jogurtem naturalnym na kształt uśmiechniętej buźki oraz połóż listek bazylii.
Naleśniki z mięsem i brokułowymi różyczkami
Składniki na farsz:
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 1 ser mozzarella
- 200 g pieczarek
- pół pęczka szczypiorku
- 300 ml śmietany 36%
- 1 cebula
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki potrzebne do naleśnikowego ciasta wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie na niewielkiej ilości tłuszczu smaż cienkie placki na złoty kolor z każdej strony.
2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.
3. Opłucz pieczarki i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami, a cebulę posiekaj.
4. Podsmaż mięso i dodaj do niego kawałki cebuli oraz starte pieczarki. Całość duś przez 5 minut. Po tym czasie wrzuć różyczki brokułu oraz podlej śmietaną. Następnie dodaj Fix Spaghetti 4 ser z brokułami Knorr. Gotuj wszystko do momentu zgęstnienia sosu i na koniec wymieszaj go z posiekanym szczypiorkiem.
5. Posmaruj przygotowanym farszem naleśniki i zawijaj je jak gołąbki. Danie serwuj zapieczone z serem.
Chrupiące nuggetsy w kukurydzianych płatkach
Składniki:
- 400 g białej ryby
- 1 opakowanie Fixu Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 100 g płatków kukurydzianych
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
- 5 łyżeczek Majonezu Hellmann's Babuni
- 3 łyżeczki Ketchupu Hellmann's Łagodnego
- 100 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Opłucz i osusz rybę oraz wyjmij z niej ości. Pokrój mięsa na paluszki wielkości 4 cm i posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
2. Połącz płatki kukurydziane z Fixem Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr.
3. Jajka roztrzep w naczyniu, a następnie maczaj w nich rybne kawałki. Potem panieruj je w mieszance Fixu Knorr z płatkami kukurydzianymi.
4. Na gorącym oleju podsmaż rybę na złoty kolor. Następnie połóż kawałki mięsa na papierowych ręczniczkach i odsącz nadmiar tłuszczu.
5. Pokrój w słupki czerwoną paprykę oraz marchewkę. Na koniec przygotuj sos mieszając ze sobą saszetkę sosu z opakowania Fix Knorr oraz ketchup i majonez.
6. Rybę podawaj z warzywami i sosem.
Źródło: materiały prasowe