Faworkowe porady, które warto znać. Przestrzegaj tych zasad, chrusty zawsze wyjdą doskonale

Faworki, znane też jako chrusty, czy chruściki to słodkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu, które królują w okresie karnawału. Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój własny, sprawdzony przepis na te słodkie smakołyki. Jeżeli jednak jesteś początkującym cukiernikiem, przyda ci się poznanie pięciu zasad, których trzeba przestrzegać podczas przygotowywania faworków.

Jak robić faworki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjne faworki z reguły przygotowujemy na tłusty czwartek. Okazuje się, że te kruche ciasteczka popularne są nie tylko w kuchni polskiej, swoje odpowiedniki mają także Niemcy oraz Litwini. Co ciekawe, w 2011 roku śląskie chrusty zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim. Sprawdź, jakich zasad należy trzymać się podczas przygotowania faworków, aby zawsze wychodziły perfekcyjnie. 

Sprawdź także: Tak robiono je w XIX wieku. Staropolskie pączki i faworki

Co dodać do ciasta na faworki?

Ciasto na faworki zrobisz ze składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Chociaż przepisy na faworki mogą nieco się od siebie różnić, podstawą tych słodkich ciasteczek jest: mąka pszenna, żółtka jaj, śmietana 18. proc., szczypta soli oraz sekretny składnik, spirytus, który sprawi, że faworki nie będą nasiąkały tłuszczem. W niektórych przepisach, zamiast spirytusu możemy znaleźć ocet, np. ten jabłkowy. Natomiast w innych zamiast śmietany występuje piwo. Zaleca się, aby do mąki i żółtek stopniowo dodawać śmietanę lub piwo, tak aby ciasto mogło "zabrać" odpowiednią ilość płynu. Do ciasta nie dodawaj cukru, ponieważ może to sprawić, że szybko zaczną się przypalać. 

Jak smażyć faworki? 

Podczas smażenia faworków należy zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Powinien on mieć wysoką temperaturę dymienia, tak aby nic się nie przypaliło. Najlepiej sprawdzi się olej roślinny, rzepakowy lub słonecznikowy. Należy pamiętać, aby do smażenia nie używać oliwy z oliwek, pomimo tego, że jest ona bardzo zdrowa, pod wpływem wysokiej temperatury staje się toksyczna, dlatego zupełnie nie nadaje się do smażenia. Niektóre gospodynie preferują używanie smalcu, ten tłuszcz również będzie odpowiedni, z wiadomych przyczyn nie powinien zawierać jednak dodatków takich jak jabłko, skwarki czy cebula. Ile tłuszczu wlać do smażenia faworków? Należy pamiętać, aby dolać do garnka tyle oleju, aby było go nie więcej niż połowa wysokości garna.  

Jak zrobić faworki? 

Do przygotowania faworków będziesz potrzebować: 250 g mąki tortowej typ 450, ok. 80 g śmietany 18 proc., cztery żółtka, jedna łyżka spirytusu, szczypta soli cukier, puder do obsypania oraz olej roślinny do smażenia. 

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, zrób zagłębienie i wlej żółtka, dodaj śmietanę i spirytus. Ciasto zagniataj, aż ładnie się połączy, w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę śmietany. Następnie wyłóż je na stolnicę i wyrabiaj przez pięć minut, aby było twarde i jednocześnie nabrało elastyczności. Gotową kulę ciasta przez kilka minut należy "stłuc", na przykład rzucając nim o stolnicę lub zbić je wałkiem. Następnie przejdź do rozwałkowywania ciasta, potem za pomocą radełka wytnij prostokąty, w każdym z nich zrób nacięcie, a następnie przełóż tak, aby powstał faworek. Rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał wrzuć do niego mały kawałek ciasta, jeśli będzie zbyt niska opadnie ono na dno, jeżeli będzie odpowiednia, zacznie się smażyć na powierzchni. Kiedy przygotujesz wszystkie faworki smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu, następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Kiedy wystygną obsyp je cukrem pudrem.

Faworki

 Faworki Zobacz przepis

Faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić, żeby faworki były miękkie?

Sekretem miękkiego ciasta na faworki jest wspomniane wcześniej "tłuczenie". Zbicie ciasta wałkiem, pozwoli je napowietrzyć. Sprawi to, że będzie ono bardziej sprężyste, łatwiej je rozwałkujemy, a po usmażeniu faworki nie będą twarde. Jak przechowywać faworki? Faworki należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej sprawdzi się szczelnie zamykany pojemnik lub metalowa puszka. 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Napoje Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...

Odsłon: 77

15 min
0
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 158

>60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3