Najlepsze przepisy na ogórki

Gorgonzola to naturalny antybiotyk

Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B.

Fot. materiały prasowe

Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób. Poza tym gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż udko kurczaka czy kawałek cielęciny dlatego z powodzeniem może być serwowany jako bardzo dobre drugie danie - jeżeli połączymy go na przykład z warzywami. Dzięki potrójnej fermentacji, nie zawiera ani glutenu ani laktozy dlatego może być spożywany również przez osoby z nietolerancją na produkty mleczne. Jest bardzo bogaty w witaminy B2, B6, B12, tak ważne dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i odpornościowego.

Kupując gorgonzolę upewnij się, że na opakowaniu widnieje znak ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia (inaczej DOP) i znak konsorcjum, czyli zrzeszonej grupy włoskich producentów.

Więcej o oryginalnych serach włoskich: Parmigiano Reggiano, gorgonzola i Asiago dowiesz się ze strony unijnej kampanii "Tak smakuje Dolce Vita"

Grillowane radicchio z marynowaną cebulą i serem Gorgonzola DOP (ChNP)

2 porcje

Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średni

Składniki:
- 2 główki radicchio (czerwonej cykorii)
- 1 czerwona cebula
- 25 g sera Gorgonzola Piccante DOP
- 25 g uprażonych orzechów włoskich
- 200 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- sól morska
- oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki i blanszuj przez 30 sekund. Następnie umieść w marynacie z octu, wody i cukru. Marynuj przez co najmniej pół godziny. Radicchio pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i grilluj przez 2-3 minuty na patelni grillowej. Przełóż na talerz i dopraw solą do smaku. Dodaj marynowaną cebulę. Całość udekoruj pokruszonym serem Gorgonzola i orzechami.

Źródło: mateirały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1498

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 65

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 198

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 11033

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26