Fot. materiały prasowe
Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób. Poza tym gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż udko kurczaka czy kawałek cielęciny dlatego z powodzeniem może być serwowany jako bardzo dobre drugie danie - jeżeli połączymy go na przykład z warzywami. Dzięki potrójnej fermentacji, nie zawiera ani glutenu ani laktozy dlatego może być spożywany również przez osoby z nietolerancją na produkty mleczne. Jest bardzo bogaty w witaminy B2, B6, B12, tak ważne dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i odpornościowego.
Kupując gorgonzolę upewnij się, że na opakowaniu widnieje znak ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia (inaczej DOP) i znak konsorcjum, czyli zrzeszonej grupy włoskich producentów.
Więcej o oryginalnych serach włoskich: Parmigiano Reggiano, gorgonzola i Asiago dowiesz się ze strony unijnej kampanii "Tak smakuje Dolce Vita"
Grillowane radicchio z marynowaną cebulą i serem Gorgonzola DOP (ChNP)
2 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 2 główki radicchio (czerwonej cykorii)
- 1 czerwona cebula
- 25 g sera Gorgonzola Piccante DOP
- 25 g uprażonych orzechów włoskich
- 200 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- sól morska
- oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki i blanszuj przez 30 sekund. Następnie umieść w marynacie z octu, wody i cukru. Marynuj przez co najmniej pół godziny. Radicchio pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i grilluj przez 2-3 minuty na patelni grillowej. Przełóż na talerz i dopraw solą do smaku. Dodaj marynowaną cebulę. Całość udekoruj pokruszonym serem Gorgonzola i orzechami.
Źródło: mateirały prasowe
