Ciasto, które polubicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem na bazie likieru
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
½ szklanki likieru na bazie whisky
cukier puder do smaku

Krem russel czekoladowo-orzechowy
2 jajka
100 g cukru drobnego do wypieków
100 g gorzkiej czekolady
150-200 g obranych orzechów laskowych
200 g masła
20-30 ml wódki

Ciasto
Masło zagotować z wodą. Dodać przesianą mąkę pszenną i zaparzyć ciasto, aby odchodziło od ścianek garnka. Następnie schłodzić. Masę umieścić w robocie planetarnym i dodawać po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyszprycować do tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 200°C do złotego koloru, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. Łączny czas pieczenia to 35-40 minut. Podobnie upiec drugi blat.

Krem na bazie likieru
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z likierem. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier puder do smaku.

Krem russel czekoladowo-orzechowy
Jajka połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej. Schłodzić. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Orzechy laskowe zmielić lub drobno posiekać. Masło utrzeć na puch, a następnie dodać chłodną czekoladę i orzechy laskowe. Masę jajeczną przełożyć do robota planetarnego i powoli dodawać masę czekoladową. Krem ma być gładki. Dodać 20-30 ml wódki.

Montaż
Na jednym blacie wyszprycować oba kremy naprzemiennie w okręgach, przykryć drugim blatem i ozdobić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

Odsłon: 9921

>60 min
18
30 min
19
>60 min
22
Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40594

60 min
48
Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 10217

30 min
14