Ciasto, które polubicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem na bazie likieru
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
½ szklanki likieru na bazie whisky
cukier puder do smaku

Krem russel czekoladowo-orzechowy
2 jajka
100 g cukru drobnego do wypieków
100 g gorzkiej czekolady
150-200 g obranych orzechów laskowych
200 g masła
20-30 ml wódki

Ciasto
Masło zagotować z wodą. Dodać przesianą mąkę pszenną i zaparzyć ciasto, aby odchodziło od ścianek garnka. Następnie schłodzić. Masę umieścić w robocie planetarnym i dodawać po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyszprycować do tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 200°C do złotego koloru, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. Łączny czas pieczenia to 35-40 minut. Podobnie upiec drugi blat.

Krem na bazie likieru
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z likierem. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier puder do smaku.

Krem russel czekoladowo-orzechowy
Jajka połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej. Schłodzić. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Orzechy laskowe zmielić lub drobno posiekać. Masło utrzeć na puch, a następnie dodać chłodną czekoladę i orzechy laskowe. Masę jajeczną przełożyć do robota planetarnego i powoli dodawać masę czekoladową. Krem ma być gładki. Dodać 20-30 ml wódki.

Montaż
Na jednym blacie wyszprycować oba kremy naprzemiennie w okręgach, przykryć drugim blatem i ozdobić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Odsłon: 1045

60 min
16
15 min
5
Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13600

30 min
16
Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

Odsłon: 3856

>60 min
8