Najlepsze przepisy na ogórki

Górski luksus Tomasza

Ciasto, które polubicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem na bazie likieru
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
½ szklanki likieru na bazie whisky
cukier puder do smaku

Krem russel czekoladowo-orzechowy
2 jajka
100 g cukru drobnego do wypieków
100 g gorzkiej czekolady
150-200 g obranych orzechów laskowych
200 g masła
20-30 ml wódki

Ciasto
Masło zagotować z wodą. Dodać przesianą mąkę pszenną i zaparzyć ciasto, aby odchodziło od ścianek garnka. Następnie schłodzić. Masę umieścić w robocie planetarnym i dodawać po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyszprycować do tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 200°C do złotego koloru, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. Łączny czas pieczenia to 35-40 minut. Podobnie upiec drugi blat.

Krem na bazie likieru
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z likierem. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier puder do smaku.

Krem russel czekoladowo-orzechowy
Jajka połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej. Schłodzić. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Orzechy laskowe zmielić lub drobno posiekać. Masło utrzeć na puch, a następnie dodać chłodną czekoladę i orzechy laskowe. Masę jajeczną przełożyć do robota planetarnego i powoli dodawać masę czekoladową. Krem ma być gładki. Dodać 20-30 ml wódki.

Montaż
Na jednym blacie wyszprycować oba kremy naprzemiennie w okręgach, przykryć drugim blatem i ozdobić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 172

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4