Fot. materiały prasowe/Ipla
Desery bez pieczenia, które nie wymagają od nas zbyt wielu przygotowań, sprawdzają w każdym domu. Sięgamy po nie zwłaszcza latem, kiedy odchodzimy od pieczenia na rzecz zimnych, orzeźwiających smakołyków. O tej porze roku najlepiej sięgnąć po sezonowe owoce, orzeźwiające cytrusy, lekkie kremy oraz ulubione dodatki tj. orzechy lub czekolada.
Co można przygotować z udziałem tych składników?
Jednym z pomysłów wartych przetestowania jest mus czekoladowy na bazie 36% śmietanki z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu. Deser w zestawieniu z truskawkami smakuje rewelacyjnie.
Inną równie smaczną propozycją może być sernik na spodzie z pokruszonych herbatników z dodatkiem orzechów nerkowca i malin bądź borówek.
Osobom lubiącym orzeźwiające smaki polecamy przygotowanie cytrynowego musu z borówkami oraz listkami świeżej mięty. Natomiast u osób dbających o linię z pewnością sprawdzi się przepis na kulki mocy, które swoją słodycz i niepowtarzalny smak zawdzięczają suszonym daktylom.
Przepis na czekoladowy mus z truskawkami
- 200 g czekolady z czekoladowych Mikołajów i zajączków
- śmietana 36%
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- truskawki z szypułkami
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietanę ubij. Wmieszaj powoli ubitą śmietanę do czekolady, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz. Delikatnie ubij. Przełóż mus do pucharków i udekoruj pokrojonymi truskawkami.
Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przepis na sernik z nerkowców
- 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 100 g rozpuszczonego masła
- 400 g orzechów nerkowca
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
Sposób przygotowania:
Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem. Dno okrągłej formy ok. 25 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż przygotowany spód i dociśnij rękami tak, aby równo pokryć dno formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy "serowej". Orzechy mocz przez około 12 godz. Namoczone orzechy nerkowca przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odcedź. Dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia i zblenduj mikserem na bardzo gładką, jednolitą masę. Wyłóż na przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
Podawaj z pokruszoną czekoladą i ulubionymi owocami.
Przepis na cytrynowy mus z borówkami
- 250 g mascarpone
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- sok i skórka z cytryny
- szklanka borówek lub jagód
- kilka listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka ubij z cukrem trzepaczką na parze, a potem przestudź. Do schłodzonych żółtek dodaj mascarpone i dalej ubijaj, by krem był puszysty. Potem dodaj sok i skórkę z cytryny.
Ciastka rozkrusz, możesz je też przełożyć do woreczka i rozwałkować. Powstały puch rozsyp na dnie szklanek czy pucharków. Na niego wyłóż cytrynowy krem, następnie wsyp owoce i przekładaj te warstwy do wyczerpania składników. Wstaw porcje gotowego deseru na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.
Przepis na kulki mocy
- 1 szklanka daktyli bez pestek (miękkich)
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)
Do obtoczenia:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników. Obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!