Ciasto
500 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
75 ml mleka lub kefiru
100 ml oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
Łódeczki ze szpinakiem
250 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 g sera gorgonzola
180 g śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Łódeczki
200 g chorizo
½ gruszki
100 g gorgonzoli
Ciasto
Mąkę wsypać do miski. Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko. Następnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać olej rzepakowy. Całość przelać do miski z mąką, wsypać cukier i sól. Wyrobić ciasto. Po zagnieceniu odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Podzielić na cztery równe części. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Farsz szpinakowy
Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Wrzucić szpinak, a gdy będzie miękki, odlać nadmiar wody. Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać ser i śmietanę. Doprawić. Połączyć ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Łódeczki ze szpinakiem
Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Na środek ciasta wyłożyć farsz. Piec przez około 15 minut.
Łódeczki
Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Chorizo pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wyłożyć na placek. Gruszkę pokroić w plasterki, położyć na wierzch. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować małym kawałkiem masła, posiekaną kolendrą i pomidorkami koktajlowymi.