Ewa_Gotuje

Gruzińska klasyka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał.

Ciasto

500 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
75 ml mleka lub kefiru
100 ml oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli

Łódeczki ze szpinakiem

250 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 g sera gorgonzola
180 g śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g)

Łódeczki

200 g chorizo
½ gruszki
100 g gorgonzoli

Ciasto

Mąkę wsypać do miski. Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko. Następnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać olej rzepakowy. Całość przelać do miski z mąką, wsypać cukier i sól. Wyrobić ciasto. Po zagnieceniu odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Podzielić na cztery równe części. Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Farsz szpinakowy

Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Wrzucić szpinak, a gdy będzie miękki, odlać nadmiar wody. Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać ser i śmietanę. Doprawić. Połączyć ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Łódeczki ze szpinakiem

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Na środek ciasta wyłożyć farsz. Piec przez około 15 minut.

Łódeczki

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Chorizo pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wyłożyć na placek. Gruszkę pokroić w plasterki, położyć na wierzch. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować małym kawałkiem masła, posiekaną kolendrą i pomidorkami koktajlowymi.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 170

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29894

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 270

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0