Najlepsze przepisy na ogórki

Gruzińska klasyka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał.

Ciasto

500 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
75 ml mleka lub kefiru
100 ml oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli

Łódeczki ze szpinakiem

250 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 g sera gorgonzola
180 g śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g)

Łódeczki

200 g chorizo
½ gruszki
100 g gorgonzoli

Ciasto

Mąkę wsypać do miski. Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko. Następnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać olej rzepakowy. Całość przelać do miski z mąką, wsypać cukier i sól. Wyrobić ciasto. Po zagnieceniu odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Podzielić na cztery równe części. Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Farsz szpinakowy

Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Wrzucić szpinak, a gdy będzie miękki, odlać nadmiar wody. Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać ser i śmietanę. Doprawić. Połączyć ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Łódeczki ze szpinakiem

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Na środek ciasta wyłożyć farsz. Piec przez około 15 minut.

Łódeczki

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Chorizo pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wyłożyć na placek. Gruszkę pokroić w plasterki, położyć na wierzch. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować małym kawałkiem masła, posiekaną kolendrą i pomidorkami koktajlowymi.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 202

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4