Hiszpańska szarlotka Basi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Churros
490 g wody
2 łyżki cukru
1 duża szczypta soli
100 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
1 l oleju do smażenia

Sos karmelowy
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
½ łyżeczki soli

Warstwa jabłkowa
6 kwaśnych jabłek
woda do zalania owoców (na oko)
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Churros
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól i masło. Zagotować, wsypać mąkę i cynamon, dodać ekstrakt waniliowy. Dynamicznie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu zmiksować z jajkami do powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z tylką w kształcie gwiazdki. Rozgrzać olej i wyciskać paski o wybranej długości (najlepiej około 13 cm). Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Sos karmelowy
Na patelni rozpuścić cukier (ma przybrać lekko brązowy kolor). Gdy będzie gotowy, dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być za zimna). Posolić. Całość mieszać przez około 2 minuty. Przelać do naczynia i wystudzić.

Warstwa jabłkowa
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w dużą kostkę. Owoce wrzucić na patelnię, zalać odrobiną wody i poddusić. Dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wystudzić.

Przygotowanie tortu/kostki
Przygotować naczynie, na którym ma znajdować się torcik. Posmarować je na środku sosem karmelowym. Ułożyć cztery churrosy, przełożyć nadzieniem jabłkowym i ułożyć w przeciwną stronę kolejne 4 churrosy. Posmarować grubą warstwą gęstego sosu karmelowego. Kolejne warstwy przekładać tak samo. Całość oblać sosem karmelowym. Całość można udekorować np. kolorowymi posypkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
31
30 min
41
Dania główne Naleśniki podstawowe

Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...

Odsłon: 8

60 min
0
60 min
35
Dania główne Kluski śląskie

Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...

Odsłon: 2123

60 min
32

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

4
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0