Hiszpańska szarlotka Basi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Churros
490 g wody
2 łyżki cukru
1 duża szczypta soli
100 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
1 l oleju do smażenia

Sos karmelowy
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
½ łyżeczki soli

Warstwa jabłkowa
6 kwaśnych jabłek
woda do zalania owoców (na oko)
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Churros
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól i masło. Zagotować, wsypać mąkę i cynamon, dodać ekstrakt waniliowy. Dynamicznie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu zmiksować z jajkami do powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z tylką w kształcie gwiazdki. Rozgrzać olej i wyciskać paski o wybranej długości (najlepiej około 13 cm). Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Sos karmelowy
Na patelni rozpuścić cukier (ma przybrać lekko brązowy kolor). Gdy będzie gotowy, dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być za zimna). Posolić. Całość mieszać przez około 2 minuty. Przelać do naczynia i wystudzić.

Warstwa jabłkowa
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w dużą kostkę. Owoce wrzucić na patelnię, zalać odrobiną wody i poddusić. Dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wystudzić.

Przygotowanie tortu/kostki
Przygotować naczynie, na którym ma znajdować się torcik. Posmarować je na środku sosem karmelowym. Ułożyć cztery churrosy, przełożyć nadzieniem jabłkowym i ułożyć w przeciwną stronę kolejne 4 churrosy. Posmarować grubą warstwą gęstego sosu karmelowego. Kolejne warstwy przekładać tak samo. Całość oblać sosem karmelowym. Całość można udekorować np. kolorowymi posypkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 74

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2