Dania jednogarnkowe

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie?

Fot. 123RF/Picsel

Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak jej nadmiar, może powodować problemy z ciśnieniem tętniczym.

Gdy wprowadzamy do naszego organizmu zbyt dużo soli, znacząco wzrasta ryzyko wystąpienia szeregu chorób. Najczęstszym przypadkiem jest nadciśnienie tętnicze, spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie. Z tego samego powodu mogą wystąpić różnego rodzaju obrzęki oraz zaburzenia w pracy systemu wydalniczego. Niestety, na tym nie kończy się lista negatywnych skutków jedzenia zbyt dużej ilości soli. Poza nadciśnieniem, znajdziemy na niej również udary mózgu, zawały serca, miażdżycę, osteoporozę i raka żołądka. Zdaniem niektórych naukowców nadmiar soli w diecie może odpowiadać również za występowanie cukrzycy typu II, chorób nerek oraz niekontrolowany wzrost wagi.

Dziennie, powinniśmy spożywać około 5 gramów (dane dotyczą dorosłego człowieka). Niestety, okazuje się, że bardzo ciężko jest kontrolować spożycie soli, gdyż znajduje się ona niemal w każdym produkcie spożywczym. Uważa się, że najwięcej sodu znajduje się w zupach w proszku, kostkach rosołowych, serach żółtych, czy słonych wędlinach i kiełbasach. Soli nie unikają także producenci naszych ulubionych przekąsek: chipsów, paluszków lub orzeszków. Naukowcy dowodzą, że zjedzenie kilku produktów z powyższej listy może z nawiązką pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól.

Warto więc podejść do tematu świadomie i racjonalnie. Nie możemy wykluczyć soli z naszej diety, ale nie możemy konsumować jej w nieograniczonej ilości. Trzeba więc znaleźć złoty środek, na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym bez większego wysiłku zapanujemy nad ilością spożywanej przez nas soli.

Pobierz aplikację smaker

1. Unikaj żywności wysokoprzetworzonej

Pierwszym i najistotniejszym krokiem będzie wyeliminowanie z naszego codziennego jadłospisu żywności wysoko przetworzonej. Warto postawić na świeżość i naturalność. Zrezygnuj z wszelakich dań gotowych, przeznaczonych jedynie do odgrzania. To w nich skupione są pokłady soli. Im więcej składników prosto z natury, tym lepiej dla ciebie.

2. Postaw na produkty wysokiej jakości

Wiele osób twierdzi, że kuchnia bez soli oznacza mdłe i nieciekawe dania. Jeśli nie chcesz rezygnować całkowicie z jej użycia, postaw na lepszą jakość tego składnika. Zamiast białej, oczyszczonej ze wszystkich wartości, wybierz różową sól himalajską lub morską. Ta mała zmiana poprawi funkcjonowanie twojego organizmu, a nie pozbawi twoich potraw smaku. Zdecydowanie dobrym wyborem będzie sól kamienna, która zawiera między innymi magnez i żelazo.

3. Bazylia, rozmaryn, lubczyk - twoi sprzymierzeńcy

Osobom ograniczającym spożycie soli z pomocą przychodzą zioła i przyprawy. To właśnie dzięki nim zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie twojego organizmu, jak i intensywny o smak dań. Jako alternatywa dla soli idealnie sprawdzi się mieszanka bazylii i rozmarynu lub też pietruszka wymieszana ze szczypiorkiem i majerankiem. Doskonałym wyborem będzie również estragon i lubczyk. Nie dość, że nadadzą potrawie "słony" smak, to jeszcze wzbogacą ją o ciekawy i oryginalny aromat. Warto pamiętać, że ostre dania zazwyczaj nie potrzebują dodatkowego dosalania. Sednem stają się więc smaki orientalne, np. kurkuma, czy papryczka chili. Spróbujcie dodać je do sałatek, a zobaczycie jak bardzo wpływa to na finalny smak potrawy. Co ciekawe, smak kwaśny, podobnie jak pikantny, jest konkurencyjny dla słonego, dlatego też do dań bez soli warto dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny lub imbir.

4. Unikaj mieszanek przypraw

Pamiętaj żeby unikać gotowych mieszanek przypraw. Wbrew pozorom, nawet w mieszance ziół można doszukać się sporych ilości soli, którą chcemy ograniczyć. Nie używajcie też przypraw przeznaczonych do konkretnych dań, np. do kurczaka, do pizzy, czy do grilla. Dużo lepszym rozwiązaniem okaże się stworzenie własnego połączenia. Lepiej jest np. ususzyć włoszczyznę, niż używać popularnych przypraw w postaci "jarzynki". Jeśli chcesz otrzymać żółty kolor swojej przyprawy, dodaj do niej kurkumę i już! Miej na uwadze, że wszelkiego rodzaju sosy, płynne przyprawy również zawierają sporą ilość soli. Jeśli chcesz ugotować rosół jak u mamy, włóż do garnka lubczyk i sporą ilość warzyw. Efekt murowany.

5. Gotuj warzywa nieosolonej wodzie

Sprytnym sposobem na ograniczenie spożywanej soli, jest krótkie gotowanie warzyw w wodzie bez soli. Co ciekawe, nieosolony płyn zacznie wrzeć szybciej. Mała ilość wody spowoduje szybsze ugotowanie składników. Pamiętajmy, że długie gotowanie zwłaszcza warzyw wytrąca z nich wszystkie składniki naturalne.

Tekst: Paulina Białożyt

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...

Odsłon: 36

15 min
5

Przepis dnia

Śniadania Pikantne placki dyniowe

Rewelacyjne. Dzisiaj przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potra...

Odsłon: 4105

30 min
24
Desery Lody limonkowe II

Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...

Odsłon: 25

15 min
2
Dodatki Olej czosnkowy

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami prostym można powiedzieć bardzo pros...

Odsłon: 24

15 min
1
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

2
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

14
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0