Ciasta na Boże Narodzenie

Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata.

Fot. 123RF/Picsel

Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia.

Jeszcze do niedawna najbardziej popularne do przetworów były słoiki zamykane systemem Wecka: na słoik nakładano gumową uszczelkę, następnie szklaną pokrywkę i zamykano specjalnie dopasowaną sprężyną. Od nazwiska wynalazcy tego systemu, Johanna Wecka, pochodzi termin wekowanie.

Obecnie do konserwowania owoców i warzyw używamy najczęściej słoików typu twist, zamykanych specjalnymi metalowymi zakrętkami. Są one pokryte od wewnątrz cienką warstwą tworzywa, które nie reaguje z zawartymi w żywności kwasami i solami.

Bardzo istotnym jest, aby używane przez nas słoiki miały dosyć szeroki otwór, który pozwoli na dokładne umycie oraz wygodne nalewanie konfitur. Poza tym należy sprawdzić, czy słoiki są czyste i niewyszczerbione, a nakrętki, które planujemy wykorzystać na pewno do nich pasują. Pamiętajcie, że otwieranie słoików nożem, lub ich ostukiwanie może uszkodzić nakrętkę tak, że nie będzie nadawała się do pasteryzowania!

Wielkość słoików zależy od naszych preferencji - jeśli prowadzimy jedno lub dwuosobowe gospodarstwo domowe, lepiej jest wybierać mniejsze słoiki, a jeśli mamy dużą rodzinę, możemy używać nawet tych o pojemności 1 litra.

Pamiętajmy: przetwory, po otwarciu słoika, nadają się do spożycia przez okres od kilku do kilkunastu dni

Reklama

Jak przygotować słoiki przed robieniem przetworów?

Jeśli zgromadziliśmy już odpowiednią ilość słoików w wybranych przez nas kształtach i sprawdziliśmy ich przydatność do zastosowania w pasteryzacji, nadszedł czas na ich przygotowanie. Gorąca, a wręcz wrząca woda jest najprostszym i najtańszym środkiem do „odkażenia" szklanych pojemników możemy więc:

1. Wykorzystać zmywarkę do naczyń. Nastawiając program, którego używamy do domycia najbrudniejszych naczyń, lub zaschniętych patelni (najwyższy program w zależności od producenta to 65-75 st), a później przelać wodą z czajnika. Ważne: do zmywarki wkładamy już czyste słoiki i osobno nakrętki, które uprzednio zostały umyte detergentem.

2. Zagotować dużą ilość wody w czajniku, zalać nią słoiki i nakrętki, poczekać aż nieco przestygnie i wytrzeć czystą ścierką - ta metoda świetnie sprawdzi się w przypadku mniejszej ilości słoików i wekowania na krótszy czas.

3. Skorzystać z piekarnika. Uprzednio nastawiając temperaturę na 120-140 st. C włożyć ostrożnie słoiki (bez nakrętek!) i trzymać przez 25-30 minut. Zaleca się dodatkowo wyparzyć wrzątkiem nakrętki.

4. Ostatnia propozycja to gotowanie pustych słoików i nakrętek w garnku (z którego możemy później korzystać przy pasteryzacji) przez 15 min (licząc od zagotowania się wody). Należy osuszyć słoiki przed przełożeniem do nich produktu!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
Pieczywo Chleb pszenny na zakwasie

Dzisiaj proponuje chleb na zakwasie, ale zakwasie suchym kupionym w sklepie....

Odsłon: 69

>60 min
3
30 min
6
Sałatki Sałatka jajeczna

Banalnie prosta, szybka i smaczna sałatka , która nadaje się nie tylko na imp...

Odsłon: 50

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16