Najlepsze przepisy na ogórki

Jeden z najlepszy grzybów, które można zbierać zimą. Jak przyrządzić płomiennicę zimową?

Grzyby to przysmak, którym zajadamy się przede wszystkim jesienią. Co ciekawe, również zimą podczas spaceru po lesie można napotkać gatunki, które z powodzeniem rosną w niskiej temperaturze. Dziś przyjrzymy się bliżej płomiennicy zimowej. Podpowiemy ci, gdzie rośnie, z czym można ją pomylić oraz co zrobić z płomiennicy zimowej.

Płomiennica zimowa | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płomiennica zimowa, znana również jako zimówka aksamitna, pieniążek aksamitny, listopadówka, czy grzyb liliowy należy do rodziny obrzękowcowatych. Występuje w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Grzyb ten charakteryzuje się płaskim, gładkim kapeluszem o średnicy około siedmiu centymetrów, najczęściej występuje w żółto-pomarańczowym lub jasnobrązowym kolorze. Ma raczej śliską strukturę, od spodu posiada wypukłe blaszki, o jasnej barwie, która z czasem ciemnie stając się ciemnożółta. Trzon grzyba dorasta do 10 cm, ma zamszową fakturę, o brązowym kolorze, natomiast miąższ ma żółtawo-kremowy odcień. Płomienica zimowa ma ciekawy, delikatny smak przypominający owoce morza lub ryby. Sprawdź, co zrobić z płomienicy zimowej oraz jakie inne gatunki grzybów, możesz znaleźć zimą w polskich lasach.

Gdzie rośnie płomiennica zimowa?

Spotkać możemy ją w towarzystwie drzew liściastych oraz krzewów, w szczególności lubuje się w spróchniałych pniach – czasem rośnie bliżej podłoża, można zaobserwować ją również kilka metrów nad ziemią. Szukając w lesie lub parku płomienicy zimowej, warto rozejrzeć się za drzewami takimi jak: wierzby, topole, olchy, brzozy, graby, dęby, jesiony, lipy czy buki. Płomiennice zimowe rosną zarówno w lasach, parkach, na cmentarzach, jak i w ogrodach, możesz znaleźć je na krzewach czarnego bzu lub czarnej porzeczki. Spotkać można ją od października, aż do marca – o ile zima jest łagodna. Grzyby te bardzo dobrze potrafią znieść mróz.

Z czym można pomylić płomiennicę zimową?

Zarodniki płomiennicy zimowej mają kolor biały, często określany jako półprzezroczysty, jest to jej cecha charakterystyczna odróżniająca ją od innych gatunków. Płomiennica zimowa jest bowiem łudząco podobna do grzybów trujących takich jak: hełmówka obrzeżona, łuszczak zmienny i maślanka wiązowa – które mają ciemne zarodniki. Pomylenie płominnicy zimowej z wyżej wymienionymi gatunkami może grozić ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią.

Zimówka aksamitna podobna jest również do kruchaweczki, gatunek ten jest jednak jadalny, jednak ma nieco gorsze walory smakowe.  

Płomienica zimowa hodowlana

Co ciekawe, grzyb ten może być hodowany, co powszechnie stosuje się w Japonii – tam znany jest pod nazwą enoki. Uprawiana pod okiem człowieka wersja ma dłuższe trzony, mniejsze kapelusze oraz jaśniejszy kolor. Płomiennica zimowa ceniona jest za łatwość w transporcie, nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania, nie gnije i jest odporna na mróz. Grzyby te to nie tylko gratka dla kubków smakowych, przypisuje się jej także właściwości  zdrowotne. Ma wykazywać działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, antyoksydacyjne, a nawet odmładzające. Co więcej, może pozytywnie oddziaływać na wzmocnienie organizmu. Dodatkowo z grzybów tych uzyskuje się leki o działaniu przeciwzapalnym.

Co zrobić z płomiennicy zimowej?

Płomienica zimowa nadaje się zarówno do gotowania, jak i marynowania. Można zrobić z niej pyszną zupę lub wykorzystać do zapraw do słoików. Najczęściej do przyrządzania potraw używa się kapeluszy płomiennicy zimowej. Często wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej.

Jakie grzyby jadalne rosną zimą?

Do grzybów jadalnych, które można zbierać zimową porą, należą, między innymi: uszaki bzowe, boczniaki ostrygowate, wodnichy późne, a także łyczniki późne.

Zobacz także:

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »

Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 113

60 min
1
Zupy Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to pyszna i sycąca propozycja na obiad, idealna na...

Odsłon: 41

60 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 471

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26