Dania jednogarnkowe

Proste szklanki w połączeniu z wiklinowym lub srebrnym koszyczkiem to pamiętny symbol czasów PRL. W koszyczkach podawano gorące napoje, które miały chronić dłonie i pozwalały uniknąć niechcianego oparzenia. Czy taki koszyczek to dziś zabytek, a może nowa moda?

Fot. 123RF/Picsel

Szklanki do herbaty to najbardziej popularne naczynia do serwowania tego napoju. Szklanka zaopatrzona w tzw. koszyczek, cieszyła się ogromną popularnością w czasach PRL-u i nawet do dzisiaj ma swoich zwolenników! Skąd pochodzi moda koszyczkowa? Pierwsze jej przykłady zostały zaczerpnięte z Niemiec i Rosji w klasycyzmie. Koszyczki wykonane z miedzi, srebra, złota i cyny królowały na stołach i cieszyły bogatych mieszczan. Po I wojnie światowej naczynia zdobiły już salony Europy Wschodniej, zanikając w Europie Zachodniej. Produkcja koszyczków działała na skalę przemysłową w II RP w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Warszawa słynęła z wielu zakładów z pamiętnymi koszyczkami! W Polsce po przejęciu władzy przez komunistów mieszkańcy zaczęli z nich korzystać, aby wprowadzić nieco luksusu do swoich kuchni i salonów. W latach 90. koszyczki zniknęły na zakurzonych strychach i już nikt o nich nie pamiętał. Można je spotkać po dziś dzień w sklepach retro lub w Internecie w specjalnych działach z produktami polskiej sztuki użytkowej.

Sentyment czy kicz?

W polskich domach osoby starsze wciąż pamiętają koszyczki. Zdania na ich temat są podzielone! Koszyczki to nie tylko czasy kolejek w sklepach, brak wędlin i masła na półkach w sklepach, ale też wspomnienia z pierwszą miłością lub spotkania wujka ze znajomymi przy serniku i kawie. Jeśli Twoja babcia lub ciocia nadal pije herbatę w szklance z koszyczkiem pomyśl, że to nie było co! To prawdziwy reprezentant kultury Rzeczypospolitej Koszyczkowej! Wiklinowe lub złote koszyczki może i wyglądają niekorzystnie na stołach, są jednak niesamowicie wygodne! Taki metalowy koszyczek ma trzy funkcje - ochroni przed oparzeniem, ułatwi podanie gorącego napoju, a także udekoruje imprezę tematyczną np. w klimacie lat 90.! Za sprawą uchwytu, przenoszenie szklanki staje się łatwiejsze i bezpieczniejsze, a uchwyt pasuje do wszystkich standardowych szklanek!

Herbata i kawa dzisiaj

Obecnie kawy lub herbaty napijesz się z kubków wykonanych z grubej ceramiki, emaliowanej stali czy grubego szkła. Szklanki termiczne z podwójnym dnem to ciekawe rozwiązanie dla osób, które nie chcą poparzyć dłoni gorącym napojem, ponieważ zewnętrzna strona szklanki jest chłodna, utrzymując wewnątrz wysoką temperaturę.

Dawniej - ze względu na oszczędności, korzystano ze znacznie cienkich szklanek, dlatego ochrona w postaci koszyczka była zrozumiana. Produkcja grubych kubków czy pięknych filiżanek wymagała większych nakładów pracy i pieniędzy. Aby ulżyć odrobinę nadwyrężonej gospodarce postawiono właśnie na szklanki. Dzięki takiemu wiklinowemu lub złotemu akcentowi, pani domu mogła pochwalić się piękną kolekcją i udekorować nudne szklanki.

Znasz kogoś, kto ciągle pija z nich herbatę? A może w twojej rodzinie jest wielki miłośnik czasów PRL? Sprawdź okazje cenowe na koszyczki i podaruj bliskiej osobie namiastkę Rzeczypospolitej Koszyczkowej! Zajrzyj na Allegro!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8937

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 215

30 min
4
Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3489

15 min
5
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 2003

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 55

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8