Ciasto
- 290 ml oleju rzepakowego
- 200 g brązowego cukru
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jaja
- 260 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 300 g startej marchwi
- 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni
Krem
- 10 g żelatyny (1 łyżka)
- 5 łyżek zimnej wody
- 200 g białej czekolady
- 660 ml śmietany kremówki
Wykończenie
- 500 g borówek
- kolorowe masy cukrowe do dekoracji
- konfitura pomarańczowa do przełożenia ciasta
Ciasto
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jaja. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą na grubych oczkach marchew, mieszankę żurawiny i bakalii. W celu usunięcia bąbelków powietrza uderzyć formą kilka razy o płaską powierzchnię. Piec w 170°C przez około 30 minut.
Krem
Rozpuścić żelatynę w pięciu łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ściągnąć garnek z ognia i dodać żelatynę. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej ostudzoną czekoladę. Krem przełożyć do worka cukierniczego.
Wykończenie
Z jednego ciasta wykroić uszy i muchę królika. Drugie ciasto oraz przygotowane części przekroić na pół i przekładamy konfiturą pomarańczową, kremem i borówkami. Przykrywamy odpowiednimi częściami ciasta, formujemy kształt królika i dekorujemy masą cukierniczą.