Boże Narodzenie na słodko

Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty.

Herbatniki:

  • 750 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao)
  • Sklejanie młyna:
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

Herbatniki
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyciąć potrzebne do wykonania młyna elementy (podstawa z koła o średnicy 12 cm, ciasteczka w kształcie trapezu do zbudowania konstrukcji ok. 16 sztuk, kwadratowe ciasteczka 4 sztuki, 4 trójkąty do zbudowania dachu oraz skrzydła wiatraka). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietanę podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę. Chwilę odczekać, a następnie mieszać aż do powstania gładkiej, czekoladowej polewy.
Sklejanie młyna
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Na okrągłą podstawę układamy trapezowe ciasteczka. Sklejamy je za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Następnie przyklejamy kwadratowe herbatniki i skrzydła wiatraka. Z trójkątnych herbatników układamy dach młyna. Całość ozdabiamy polewą z gorzkiej czekolady.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 14123

>60 min
16
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1634

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2406

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 6476

30 min
4