Kulki mocy kokosowe
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk)
- 1 łyżka sproszkowanej wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- kilka sztuk migdałów bez skórki
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Kulki mocy orzechowe
- 500 g suszonych, miękkich daktyli
- 300 ml wrzątku
- 200 g orzechów włoskich
- 65 g orzechów nerkowca
- 30 g kakao
- 400 g wiórków kokosowych (+ opcjonalne 50 g)
- rozdrobnione orzechy włoskie do obtoczenia
Kulki mocy żurawinowe
- 3/4 szklanki opłukanej suszonej żurawiny
- garść daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Granola do obtaczania kulek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki pokrojonych orzechów
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z cynamonu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Kulki mocy kokosowe
Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym. Gotować, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego. Do środka każdej kulki włożyć po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć na 20 minut do lodówki.
Kulki mocy orzechowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca zblendować. Oddzielnie rozdrobnić odsączone daktyle. Do dużej miski wrzucić przygotowane składniki oraz kakao. Partiami dodawać wiórki kokosowe i zagniatać. Gotowa masa powinna być jak plastelina. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej wiórków kokosowych (ok. 50 g). Masę podzielić na trzy części, wstawić na 30 minut do lodówki. Uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w zblendowanych orzechach włoskich.
Kulki mocy żurawinowe
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w wiórkach koksowych.
Granola
Wszystkie składniki oprócz żurawiny podgrzać w garnku. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika dodać żurawinę i obtoczyć kulki masą.