Ewa_Gotuje

Kulki mocy według Piotrka - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował przepis na autorskie kulki mocy.

Kulki mocy kokosowe

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka sztuk migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kulki mocy orzechowe

  • 500 g suszonych, miękkich daktyli
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g orzechów włoskich
  • 65 g orzechów nerkowca
  • 30 g kakao
  • 400 g wiórków kokosowych (+ opcjonalne 50 g)
  • rozdrobnione orzechy włoskie do obtoczenia

Kulki mocy żurawinowe

  • 3/4 szklanki opłukanej suszonej żurawiny
  • garść daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Granola do obtaczania kulek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cynamonu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kulki mocy kokosowe

Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym. Gotować, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego. Do środka każdej kulki włożyć po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Kulki mocy orzechowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca zblendować. Oddzielnie rozdrobnić odsączone daktyle. Do dużej miski wrzucić przygotowane składniki oraz kakao. Partiami dodawać wiórki kokosowe i zagniatać. Gotowa masa powinna być jak plastelina. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej wiórków kokosowych (ok. 50 g). Masę podzielić na trzy części, wstawić na 30 minut do lodówki. Uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w zblendowanych orzechach włoskich.

Kulki mocy żurawinowe
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w wiórkach koksowych.

Granola
Wszystkie składniki oprócz żurawiny podgrzać w garnku. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika dodać żurawinę i obtoczyć kulki masą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29715

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 117

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 810

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0