Najlepsze przepisy na ogórki

Kulki mocy według Piotrka - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował przepis na autorskie kulki mocy.

Kulki mocy kokosowe

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka sztuk migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kulki mocy orzechowe

  • 500 g suszonych, miękkich daktyli
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g orzechów włoskich
  • 65 g orzechów nerkowca
  • 30 g kakao
  • 400 g wiórków kokosowych (+ opcjonalne 50 g)
  • rozdrobnione orzechy włoskie do obtoczenia

Kulki mocy żurawinowe

  • 3/4 szklanki opłukanej suszonej żurawiny
  • garść daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Granola do obtaczania kulek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cynamonu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kulki mocy kokosowe

Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym. Gotować, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego. Do środka każdej kulki włożyć po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Kulki mocy orzechowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca zblendować. Oddzielnie rozdrobnić odsączone daktyle. Do dużej miski wrzucić przygotowane składniki oraz kakao. Partiami dodawać wiórki kokosowe i zagniatać. Gotowa masa powinna być jak plastelina. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej wiórków kokosowych (ok. 50 g). Masę podzielić na trzy części, wstawić na 30 minut do lodówki. Uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w zblendowanych orzechach włoskich.

Kulki mocy żurawinowe
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w wiórkach koksowych.

Granola
Wszystkie składniki oprócz żurawiny podgrzać w garnku. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika dodać żurawinę i obtoczyć kulki masą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1051

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 25

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26531

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4