Sprawdzone przepisy na Sylwestra

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował przepis na autorskie kulki mocy.

Kulki mocy kokosowe

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka sztuk migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kulki mocy orzechowe

  • 500 g suszonych, miękkich daktyli
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g orzechów włoskich
  • 65 g orzechów nerkowca
  • 30 g kakao
  • 400 g wiórków kokosowych (+ opcjonalne 50 g)
  • rozdrobnione orzechy włoskie do obtoczenia

Kulki mocy żurawinowe

  • 3/4 szklanki opłukanej suszonej żurawiny
  • garść daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Granola do obtaczania kulek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cynamonu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kulki mocy kokosowe

Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym. Gotować, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego. Do środka każdej kulki włożyć po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Kulki mocy orzechowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca zblendować. Oddzielnie rozdrobnić odsączone daktyle. Do dużej miski wrzucić przygotowane składniki oraz kakao. Partiami dodawać wiórki kokosowe i zagniatać. Gotowa masa powinna być jak plastelina. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej wiórków kokosowych (ok. 50 g). Masę podzielić na trzy części, wstawić na 30 minut do lodówki. Uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w zblendowanych orzechach włoskich.

Kulki mocy żurawinowe
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w wiórkach koksowych.

Granola
Wszystkie składniki oprócz żurawiny podgrzać w garnku. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika dodać żurawinę i obtoczyć kulki masą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 111

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 41

>60 min
1
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0