Migdałowy biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
10 łyżek płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowa masa
75 dag masła
4 jaja
8-9 łyżek cukru
10-15 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Kakaowy biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Śmietanowa masa
200 ml śmietany 30%
2 serki mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki żelatyny
Złożenie
¾ szklanki naparu z czarnej herbaty
2 łyżki likieru migdałowego
2 cytryny do nasączenia
domowy dżem wiśniowy
około 2 kg białej masy cukrowej
200 g zielonej masy cukrowej
50 g błękitnej masy cukrowej
żółty barwnik
zielony barwnik
brązowy barwnik
Migdałowy biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.
Czekoladowa masa
Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Czekoladę rozpuścić. Do utartej masy dodać przestudzone ubite jaja, czekoladę i spirytus.
Kakaowy biszkopt
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, na koniec dodać olej. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.
Śmietanowa masa
Śmietanę ubić na puch, porcjami dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
Złożenie
Biszkopty przekroić na trzy części. Jasny nasączyć wymieszaną herbatą z likierem migdałowym, ciemny wodą z cytryną. Na jasne blaty nałożyć dżem oraz czekoladową masę, natomiast na ciemne - dżem i masę śmietanową. Tort schłodzić i obłożyć masą cukrową. Pomalować i udekorować według uznania.