Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Makaron to wyjątkowo uniwersalny produkt, z którego bez trudu wyczarujecie wyjątkowe dania. Jak to zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszego eksperta.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Wszyscy kochają makaron - spaghetti, fussili, penne i wiele, wiele innych. Nie dość, że jest tyle rodzajów, to jeszcze istnieje niemal nieskończona liczba sposobów jego przygotowania. Dziś prezentuję wam kilka sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Uwielbiam prostotę i to ona przede wszystkim króluje w moich daniach!

Makaron Olio z parmezanem i pietruszką

Aromatyczny, wegetariański makaron, który przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Wypróbujcie koniecznie - całość zajmie kilkanaście minut!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (4 porcje)

  • 200 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • sól

 

Sposób przygotowania:
Posiekaj pietruszkę, zetrzyj parmezan i pokrój pomidorki.

Oliwę wlej do małego rondla i delikatnie podgrzewaj, dodaj do niej pokrojony w cienkie plastry czosnek. Pamiętaj, oliwa nie może być bardzo gorąca, tak żeby czosnek się nie spalił - ma się delikatnie w niej ugotować i oddać swój aromat.

Następnie ugotuj makaron. Na patelnię, na jedną porcję, wlej 4 łyżki oliwy z czosnkiem, dodaj kilka pokrojonych pomidorków i łyżkę posiekanej pietruszki. Smaż kilka minut i dodaj makaron, następnie dopraw solą. Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.

Makaron z prawdziwkami i pietruszką

Makaron i grzyby, to świetne połączenie, dlatego koniecznie to wykorzystaj - zwłaszcza teraz, gdy sezon grzybowy trwa w najlepsze.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (3 porcje)

  • makaron 500g (spaghetti)
  • dwa duże prawdziwki
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • garść posiekanej pietruszki
  • starty parmezan
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie składniki wraz z ugotowanym makaronem. Prawdziwki pokrój w plastry, tak żeby było widać całego grzyba w przekroju.

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż grzyby przez kilka minut.

Dodaj pietruszkę, posól i popieprz, całość dokładnie wymieszaj z oliwą i dodaj makaron.

Podawaj z posypanym parmezanem.

 

Makaron z sosem mascarpone i tymiankiem

Pyszny i aromatyczny, a przy tym naprawdę prosty - makaron z sosem mascarpone i tymiankiem!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (1 porcja)

  • 200 g makaronu (wybierz swój ulubiony)
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 200 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • sól
  • kilka świeżych gałązek tymianku
  • parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron na półtwardo - to bardzo ważne, ponieważ będzie się jeszcze dusił z sosem i "dojdzie" na patelni.
Zetrzyj parmezan, na patelnię przełóż makaron, podlej bulionem i doprowadź do wrzenia, następnie dodaj mascarpone i rozmieszaj. Na wolnym ogniu duś makaron aż sos zgęstnieje, dodaj listki tymianku i dopraw solą.
Wymieszaj makaron dokładnie i podawaj, prawda że proste?

 

Makaron z krewetkami masłem i pietruszką

Lubisz owoce morza? Wypróbuj krewetki i połącz je z ulubionym makaronem - efekt będzie naprawdę pyszny!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki :

  • 400 g makaronu tagliatelle lub linguini
  • krewetki smażone lub surowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • dużo posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie produkty - pamiętaj, że to danie jest bardzo proste, a o jego smaku przede wszystkim decydują dobrej jakości składniki.

Ugotuj makaron (koniecznie al dente), w wodzie z 1 łyżką oliwy, nie zapomnij jej posolić. Ugotowany makaron przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz cebulę - smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj krewetki i smaż całość, kilkukrotnie mieszając. Podlej wszystko białym winem i duś do momentu, aż alkohol wyparuje, a na patelni pozostanie aromatyczny sos.

Dodaj do krewetek ugotowany wcześniej makaron i dużą ilość pietruszki. Całość dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe!

Makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

Zima zbliża się wielkimi krokami, a jesień już w pełni do nas dotarła. Na rozgrzewkę polecam aromatyczny, orientalny, a w dodatku wegański makaron, którego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (2 porcje)

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 50 g grzybów boczniaków
  • 1 cebula
  • pół średniej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 średniej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru (pokrojonego w drobne paski )
  • pół papryczki chilli
  • 1/4 cukinii (pokrojona w paski )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • płatki migdałowe (do posypania)

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (boczniaki, cebulę, marchewkę, czosnek, imbir, papryczkę chilli i cukinię) umyj oraz starannie pokrój w paski.

Następnie na patelni lub w woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, dodaj część przygotowanych wcześniej składników: czosnek, papryczkę chilli oraz paski imbiru. Podsmaż je i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem smaż przez kilka minut, do czasu, aż warzywa przyrumienią się, a grzyby lekko podduszą. W międzyczasie przygotuj makaron - ten, którego użyjemy do tego dania wystarczy tylko włożyć do wrzątku i poczekać ok. 5 minut aż zmięknie.

Makaron wrzuć na patelnię lub woka (do reszty przyrządzonych składników, czyli warzyw i grzybów), a całość zalej mlekiem kokosowym i dopraw sosem sojowym. Na sam koniec posyp całość płatkami migdałów i... gotowe!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes: Znacie to uczucie, że widzicie potrawę i od razu chcecie ją „zjeść oczami"? Witajcie w świecie Hungry Eyes, w którym rządzą zmysły: smaku, wzroku i zapachu! W kuchni najważniejsza dla mnie jest prostota. Chcę tworzyć łatwe, ale zaskakujące połączenia, które bez problemu przygotuje każdy z moich czytelników. Moją największą inspiracją do gotowania jest... codzienność! W gotowaniu wykorzystuję elementy kuchni fusion oraz techniki i doświadczenie zdobyte przez długi czas pracy w restauracjach. Chcecie gotować razem ze mną? Zapraszam na mojego bloga: www.hungryeyes.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 76

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 357

30 min
12
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 716

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5086

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 3998

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13