Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
- pistacje niesolone, nieprażone
Konfitura:
- maliny 300 g
- jeżyny 300 g
- pektyna 8g
- szklanka cukru
- woda różana 50 ml
- limonka
- ganasche z białej czekolady:
- śmietanka 200 ml
- czekolada biała 400 g
Do ozdoby:
- pistacje zielone, niesolone
- owoce liofilizowane ( maliny i jeżyny)
- kwiaty jadalne, mogą być bratki różowe i fioletowe i białe
- barwnik w żelu zielony, fioletowy i różowy
Przygotowanie:
Ciasto zagniatam z dodatkiem pistacji delikatnie posiekanych około 2 garści, wkładam do lodówki żeby się schłodziło , rozwałkowuje, wylepiam blaszkę, piekę w 180 stopniach, 15 min z owoców i cukru robię konfiturę ( smażę z dodatkiem pektyny), studzę na blaszce włożonej do lodówki, dodaje wodę różana do podkręcenia smaku. Zagotowuję śmietankę , dodaje do niej czekoladę, rozpuszczam, chłodzę.
Na blacie z ciasta rozsmarowuję konfiturę , za pomocą szprycy nakładam ganache, z owoców liofilizowanych robię puder, pistacje siekam , dekoruje tym wierzch mazurka, układam jadalne kwiaty.
Do dekoracji wykorzystałam też jajka z białej czekolady zrobione przy pomocy foremki do czekoladek.