Najlepsze przepisy na ogórki

Malinowe puchary Oli Serwy - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu.

Migdałowe amarettki:
1 białko
80 g zmielonych migdałów
80 g drobnego cukru
10 ml likieru amaretto
cukier i cukier puder do posypania ciasteczek

Mus malinowy:
3 g żelatyny
łyżeczka wody
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru

Mus czekoladowy:
200 ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Dekoracja:
50 g świeżych malin

Migdałowe amarettki
Ubić białko, a następnie dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, tak aby powstała gęsta i klejąca masa. Powstałe ciasto formować w kulki wielkości orzecha i układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane w kulki wielkości orzecha ciasteczka. Przed pieczeniem posypać cukrem oraz cukrem pudrem. Piec przez 15 minut w 175℃. Upieczone ciastka ostudzić, a następnie pokruszyć i wsypać na dno szklanki.

Mus malinowy
Żelatynę namoczyć w wodzie. Maliny zmiksujemy z cukrem pudrem i przecedzić przez sito. Namoczoną żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z malinami. Tak przygotowany mus przelać na do szklanki z pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy
Ubić schłodzoną śmietanę. W osobnej misce ubić żółtka. Czekolady połączyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę wymieszać z żółtkami i ostudzoną czekoladą. Mus przelać do szklanki, jako trzecią warstwę deseru i schłodzić w lodówce.
Deser ozdobić świeżymi malinami oraz całymi ciasteczkami

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1484

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 63

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 193

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 11026

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26