Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu.

Migdałowe amarettki:
1 białko
80 g zmielonych migdałów
80 g drobnego cukru
10 ml likieru amaretto
cukier i cukier puder do posypania ciasteczek

Mus malinowy:
3 g żelatyny
łyżeczka wody
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru

Mus czekoladowy:
200 ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Dekoracja:
50 g świeżych malin

Migdałowe amarettki
Ubić białko, a następnie dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, tak aby powstała gęsta i klejąca masa. Powstałe ciasto formować w kulki wielkości orzecha i układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane w kulki wielkości orzecha ciasteczka. Przed pieczeniem posypać cukrem oraz cukrem pudrem. Piec przez 15 minut w 175℃. Upieczone ciastka ostudzić, a następnie pokruszyć i wsypać na dno szklanki.

Mus malinowy
Żelatynę namoczyć w wodzie. Maliny zmiksujemy z cukrem pudrem i przecedzić przez sito. Namoczoną żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z malinami. Tak przygotowany mus przelać na do szklanki z pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy
Ubić schłodzoną śmietanę. W osobnej misce ubić żółtka. Czekolady połączyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę wymieszać z żółtkami i ostudzoną czekoladą. Mus przelać do szklanki, jako trzecią warstwę deseru i schłodzić w lodówce.
Deser ozdobić świeżymi malinami oraz całymi ciasteczkami

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
12