Najlepsze przepisy na ogórki

Miodownik Ani - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik.

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,9 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu

 

Masa śmietanowa ze śliwkami

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek)
  • opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 serki mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Dekoracja

  • miód
  • żółta, biała, czarna i zielona masa cukrowa

 

Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść. Podzielić na osiem równych placków, każdy z nich rozwałkować na szerokość tortownicy. Piec około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 150°C. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa śmietanowa ze śliwkami
W garnku usmażyć śliwki z przyprawami. Spróbować, następnie dosłodzić miodem. Gdy śliwki będą już uprażone, zagęścić je rozpuszczoną w wodzie mąką (dodawać małymi porcjami - masa ma mieć konsystencję kisielu). Schłodzić.

Schłodzoną śmietanę zmiksować z serkiem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wanilię i żelatynę.

Dekoracja
Na paterę położyć placki i posmarować je śliwkami oraz śmietaną (bez ostatniego!). Schłodzić. Przed podaniem polać miodem i udekorować wykonanymi z masy cukrowej pszczółkami i plastrami miodu. Z białej i zielonej masy wykonać trzy różnej wielkości różyczki z listkami.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 202

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4