Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,9 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1½ łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
Masa śmietanowa ze śliwkami
- ½ kg śliwek węgierek
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
- 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek)
- opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki)
- 400 ml śmietany 30%
- 2 serki mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
- miód
- żółta, biała, czarna i zielona masa cukrowa
Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść. Podzielić na osiem równych placków, każdy z nich rozwałkować na szerokość tortownicy. Piec około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 150°C. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa śmietanowa ze śliwkami
W garnku usmażyć śliwki z przyprawami. Spróbować, następnie dosłodzić miodem. Gdy śliwki będą już uprażone, zagęścić je rozpuszczoną w wodzie mąką (dodawać małymi porcjami - masa ma mieć konsystencję kisielu). Schłodzić.
Schłodzoną śmietanę zmiksować z serkiem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wanilię i żelatynę.
Dekoracja
Na paterę położyć placki i posmarować je śliwkami oraz śmietaną (bez ostatniego!). Schłodzić. Przed podaniem polać miodem i udekorować wykonanymi z masy cukrowej pszczółkami i plastrami miodu. Z białej i zielonej masy wykonać trzy różnej wielkości różyczki z listkami.
