Mozzarella di bufala z nietypowego mleka. Jak jeść i do czego wykorzystać w kuchni?

Polacy lubią włoską kuchnię - głównie za to, jak sycąca jest oraz za jej prostotę i świeże składniki. Jednym z produktów, które Włosi używają na co dzień, jest mozzarella di bufala. Co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni? Nie musi trafić od razu na neapolitańską pizzę.

Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala? Może być pysznym składnikiem pizzy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli uczyłeś się kiedyś języka włoskiego, jesteś w stanie dojść do tego, co to jest mozzarella di bufala. Nazwę można przetłumaczyć na mozzarellę bawolą. Dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni ten składnik i jakie właściwości w sobie kryje.

Sprawdź także: To co najlepsze, burrata skrywa w środku. A z takim połączeniem, to istny festiwal smaku

Co to jest mozzarella di bufala?

Mozzarella di bufala to miękki ser podpuszczkowy, który pochodzi z południowych Włoch. Produkowany jest z soli i świeżego mleka bawolego, od czarnych bawolic rasy Bubalus Arnee. We Włoszech wytwarza się go w Kampanii, Lacjum, Apulii i Molise. 

Mozzarella bawola po roztopieniu jest mocno ciągliwa, kremowa i rozpływa się w ustach. Cechuje ją delikatny, słodkawo-kwaskowaty posmak. Jest jedną z najbardziej cenionych odmian mozzarelli. Wyróżnia się większą zawartością tłuszczu i białka niż sery produkowane z mleka krowiego.

Niektórzy mylą go z burratą. Tymczasem mozzarella bawola w środku ma konsystencję nieco bardziej zwartą, za to burrata jest bardziej kaloryczna i sycąca. Co ciekawe, oba sery mają krótką datę przydatności do spożycia. 

Jakie właściwości ma mozzarella di bufala?

Czy warto jeść mozzarellę di bufala? Jakie właściwości w sobie kryje? Okazuje się, że sery z mleka bawolego są bogatsze w wapń, mają więcej białka i niższe stężenie cholesterolu niż te wyprodukowane z mleka krowiego. Z drugiej strony są od nich nieco tłustsze, a w 100 gramach znajduje się 262 kalorii. Należy więc pamiętać o rozsądnym dawkowaniu sobie produktu.

Spora zawartość białka pozytywnie wpływa na układ mięśniowo-kostny i pomaga w odbudowaniu tkanek. Mleko bawole to skarbnica magnezu, fosforu i witaminy B2, które z kolei pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krążenia, a także wzmacniają odporność. Jakie właściwości ma mozzarella di bufala? Wartości odżywcze przyspieszają przemianę materii i dodają energii całemu organizmowi.

Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala?

Co zrobić z mozzarellą di bufala? Jak wykorzystać w kuchni ten włoski ser? Od razu do głowy przychodzi pizza na cienkim cieście. Faktycznie, ser można położyć na środku pizzy i zapiec. Podczas krojenia przyjemnie rozciągnie się po całym cieście. 

Musisz wiedzieć, że mozzarella di bufala smakuje podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wykorzystaj ją do przyrządzenia innej włoskiej przystawki, czyli caprese. Pokrój ser i połącz z pomidorkami i bazylią - na pewno nie zdominuje smaku potrawy. 

Ta odmiana mozzarelli będzie też pasować do sałatek i makaronów. Co pasuje do tego przysmaku? Suszone i świeże pomidory, truskawki, rukola, ogórek, szynka parmeńska czy grzanki. 

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Taki wygląd paznokci zdradza niedobory. Może ci brakować żelaza, magnezu lub witamin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 268

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326