Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Polacy lubią włoską kuchnię - głównie za to, jak sycąca jest oraz za jej prostotę i świeże składniki. Jednym z produktów, które Włosi używają na co dzień, jest mozzarella di bufala. Co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni? Nie musi trafić od razu na neapolitańską pizzę.

Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala? Może być pysznym składnikiem pizzy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli uczyłeś się kiedyś języka włoskiego, jesteś w stanie dojść do tego, co to jest mozzarella di bufala. Nazwę można przetłumaczyć na mozzarellę bawolą. Dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni ten składnik i jakie właściwości w sobie kryje.

Sprawdź także: To co najlepsze, burrata skrywa w środku. A z takim połączeniem, to istny festiwal smaku

Co to jest mozzarella di bufala?

Mozzarella di bufala to miękki ser podpuszczkowy, który pochodzi z południowych Włoch. Produkowany jest z soli i świeżego mleka bawolego, od czarnych bawolic rasy Bubalus Arnee. We Włoszech wytwarza się go w Kampanii, Lacjum, Apulii i Molise. 

Mozzarella bawola po roztopieniu jest mocno ciągliwa, kremowa i rozpływa się w ustach. Cechuje ją delikatny, słodkawo-kwaskowaty posmak. Jest jedną z najbardziej cenionych odmian mozzarelli. Wyróżnia się większą zawartością tłuszczu i białka niż sery produkowane z mleka krowiego.

Niektórzy mylą go z burratą. Tymczasem mozzarella bawola w środku ma konsystencję nieco bardziej zwartą, za to burrata jest bardziej kaloryczna i sycąca. Co ciekawe, oba sery mają krótką datę przydatności do spożycia. 

Jakie właściwości ma mozzarella di bufala?

Czy warto jeść mozzarellę di bufala? Jakie właściwości w sobie kryje? Okazuje się, że sery z mleka bawolego są bogatsze w wapń, mają więcej białka i niższe stężenie cholesterolu niż te wyprodukowane z mleka krowiego. Z drugiej strony są od nich nieco tłustsze, a w 100 gramach znajduje się 262 kalorii. Należy więc pamiętać o rozsądnym dawkowaniu sobie produktu.

Spora zawartość białka pozytywnie wpływa na układ mięśniowo-kostny i pomaga w odbudowaniu tkanek. Mleko bawole to skarbnica magnezu, fosforu i witaminy B2, które z kolei pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krążenia, a także wzmacniają odporność. Jakie właściwości ma mozzarella di bufala? Wartości odżywcze przyspieszają przemianę materii i dodają energii całemu organizmowi.

Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala?

Co zrobić z mozzarellą di bufala? Jak wykorzystać w kuchni ten włoski ser? Od razu do głowy przychodzi pizza na cienkim cieście. Faktycznie, ser można położyć na środku pizzy i zapiec. Podczas krojenia przyjemnie rozciągnie się po całym cieście. 

Musisz wiedzieć, że mozzarella di bufala smakuje podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wykorzystaj ją do przyrządzenia innej włoskiej przystawki, czyli caprese. Pokrój ser i połącz z pomidorkami i bazylią - na pewno nie zdominuje smaku potrawy. 

Ta odmiana mozzarelli będzie też pasować do sałatek i makaronów. Co pasuje do tego przysmaku? Suszone i świeże pomidory, truskawki, rukola, ogórek, szynka parmeńska czy grzanki. 

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Taki wygląd paznokci zdradza niedobory. Może ci brakować żelaza, magnezu lub witamin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 3579

30 min
7
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34198

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 662

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4848

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1457

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113633

60 min
199