Spis treści:
- Co to jest mozzarella di bufala?
- Jakie właściwości ma mozarella di bufala?
- Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala?
Jeśli uczyłeś się kiedyś języka włoskiego, jesteś w stanie dojść do tego, co to jest mozzarella di bufala. Nazwę można przetłumaczyć na mozzarellę bawolą. Dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni ten składnik i jakie właściwości w sobie kryje.

Co to jest mozzarella di bufala?
Mozzarella di bufala to miękki ser podpuszczkowy, który pochodzi z południowych Włoch. Produkowany jest z soli i świeżego mleka bawolego, od czarnych bawolic rasy Bubalus Arnee. We Włoszech wytwarza się go w Kampanii, Lacjum, Apulii i Molise.
Mozzarella bawola po roztopieniu jest mocno ciągliwa, kremowa i rozpływa się w ustach. Cechuje ją delikatny, słodkawo-kwaskowaty posmak. Jest jedną z najbardziej cenionych odmian mozzarelli. Wyróżnia się większą zawartością tłuszczu i białka niż sery produkowane z mleka krowiego.
Niektórzy mylą go z burratą. Tymczasem mozzarella bawola w środku ma konsystencję nieco bardziej zwartą, za to burrata jest bardziej kaloryczna i sycąca. Co ciekawe, oba sery mają krótką datę przydatności do spożycia.
Jakie właściwości ma mozzarella di bufala?
Czy warto jeść mozzarellę di bufala? Jakie właściwości w sobie kryje? Okazuje się, że sery z mleka bawolego są bogatsze w wapń, mają więcej białka i niższe stężenie cholesterolu niż te wyprodukowane z mleka krowiego. Z drugiej strony są od nich nieco tłustsze, a w 100 gramach znajduje się 262 kalorii. Należy więc pamiętać o rozsądnym dawkowaniu sobie produktu.
Spora zawartość białka pozytywnie wpływa na układ mięśniowo-kostny i pomaga w odbudowaniu tkanek. Mleko bawole to skarbnica magnezu, fosforu i witaminy B2, które z kolei pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krążenia, a także wzmacniają odporność. Jakie właściwości ma mozzarella di bufala? Wartości odżywcze przyspieszają przemianę materii i dodają energii całemu organizmowi.
Jak wykorzystać w kuchni mozzarellę di bufala?
Co zrobić z mozzarellą di bufala? Jak wykorzystać w kuchni ten włoski ser? Od razu do głowy przychodzi pizza na cienkim cieście. Faktycznie, ser można położyć na środku pizzy i zapiec. Podczas krojenia przyjemnie rozciągnie się po całym cieście.
Musisz wiedzieć, że mozzarella di bufala smakuje podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wykorzystaj ją do przyrządzenia innej włoskiej przystawki, czyli caprese. Pokrój ser i połącz z pomidorkami i bazylią - na pewno nie zdominuje smaku potrawy.
Ta odmiana mozzarelli będzie też pasować do sałatek i makaronów. Co pasuje do tego przysmaku? Suszone i świeże pomidory, truskawki, rukola, ogórek, szynka parmeńska czy grzanki.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Taki wygląd paznokci zdradza niedobory. Może ci brakować żelaza, magnezu lub witamin »