Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem?Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą bazą deserów, wypieków, słodkich sosów, i dodatkiem do mięsa. Są też znanym w medycynie ludowej lekiem przeciwbiegunkowym i bakteriobójczym. Bogate w witaminy C, A, B1, P; pierwiastki mineralne: selen, cynk, miedź i mangan, zawierają też przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Liście zawierają również antocyjany, obniżające poziom cukru we krwi, oraz flawonoidy, które działają ściągająco i przeciwzapalnie.

Dżem jagodowy dobry na wzrok

Owoce borówki są bardzo wartościowe ze względu na zawartość myrtyliny, która ma korzystny wpływ na naczynia włosowate; dzięki niej poprawia się również zdolność nocnego widzenia. Niektórzy twierdzą, że w czasie II Wojny Światowej, brytyjscy piloci spożywali dżem jagodowy w dużych ilościach, aby lepiej widzieć nocą. W polskiej tradycji ludowej borówki wiążą się z płodnością i macierzyństwem - 2 lipca obchodzi się święto Matki Boskiej Jagodnej, która jest opiekunką jagód leśnych i ogrodowych. Dopiero po tym dniu wolno jeść borówki, wcześniej zbierane mogą nam zaszkodzić. Kobiety, które straciły dzieci, stosujące się do tego nakazu, mogą mieć wciąż nadzieję na potomstwo, a zmarłym dzieciom zapewniają spokój w zaświatach. Niektórzy wierzą też, że każdy, kto umieści borówkę w kieszeni, będzie miał moc przyciągania prawdy, i umiejętność wyczuwania kłamstwa.



Czerwone borówki

Znamy jeszcze borówki brusznice, zwane również czerwonymi borówkami. Z dodatkiem gruszek stanowią świetny surowiec na galaretki, które podaje się do ciemnych mięs i dziczyzny. Ta galaretka, zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i czerwonym winem, tworzy angielski sos Cumberland. Obecne na rynku gotowe sosy Cumberland zawierają galaretkę porzeczkową, będącą tylko namiastką borówkowej - prawdziwy sos powinniśmy przygotować sami, wtedy będziemy mieć pewność co do jakości składników. W Szwecji konfitura z brusznic to tradycyjny dodatek do klopsików mięsnych Köttbullar, steków z renifera i dań z wątróbki. U nas smak brusznic nie jest aż tak popularny, bardziej kojarzą nam się z tradycją przygotowywania palemek do święcenia w Niedzielę Palmową. Gałązki borówki, bukszpanu i wierzby układa się w palemki, które, poświęcone, mają moc odpędzania złych mocy z domu. Z brusznicami możemy więc eksperymentować, dowolnie łączyć smaki i cieszyć się nowościami.

Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 443

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5527

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1106

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1217

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7