Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak.

Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM

 

Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości.

Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą lub czerwoną). Bywa nazywany królową przypraw. Już odrobina tego egzotycznego proszku może zmienić smak potrawy, dlatego trzeba uważać z ilością stosowania.

Książka kucharska: 20 przepisów na desery z kardamonem. Kliknij!

Sprawdź, jak smakują orientalne desery z kardamonem. Wśród przepisów znajdziesz egzotyczny kanelbullar, ciasta, herbatniki, puddingi i kremy.

Kardamon w sypialni

Kardamon zmniejsza nadciśnienie, które może być przyczyną obniżenia libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. W badaniach z 2009 roku przeprowadzonych na osobach z nadciśnieniem brano pod uwagę wysokość ciśnienia, ale przebadano także krew uczestników.

Po przyjmowaniu 3 gramów kardamonu dziennie (w dwóch dawkach) przez 3 miesiące, bez zmian pozostał ich profil lipidowy, ale ciśnienie spadło i nie było żadnych efektów ubocznych, a sami badani czuli się dobrze. 3 gramy kardamonu to niecała łyżeczka tej przyprawy.

Związki chemiczne zawarte w kardamonie pobudzają również krążenie krwi, co nie jest bez znaczenia przed upojną nocą, szczególnie u mężczyzn.

Książka kucharska: 10 przepisów na dania z kardamonem. Kliknij!

Kardamon to świetny dodatek do dań obiadowych: naleśników, zup, a nawet mięs. Wypróbuj orientalne przysmaki, o tak egzotycznych nazwach jak jalfrezi czy rendang.

Przyprawa, która leczy

Kardamon ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.

Według badaczy, kardamon łagodzi ból i działa przeciwskurczowo.

Sproszkowany kardamon pomaga na niestrawność i odświeża oddech (zobacz też 10 sposobów na świeży oddech). Jest wprost idealny na walentynkową kolację!

Książka kucharska: 10 przepisów na napoje z kardamonem. Kliknij!

Napoje z kardamonem są idealne na zimowe mrozy. Rozgrzewają, mają piękny, korzenny aromat. Sprawdź przepisy!

Kardamon lekiem na raka?

W badaniach przeprowadzonych na myszach w 2010 roku odkryto również, że kardamon zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry, a także spowalnia ich rozwój. Z innych badań wynika także, że ta przyprawa działa przeciwnowotworowo w przypadku raka wątroby, płuc i żołądka. Daje to nadzieję także dla ludzi.

Jak i gdzie stosować kardamon?

Kardamon, ze swoim korzennym aromatem, świetnie nadaje się do słodkich deserów, ale jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających napojów, kawy czy nawet mięs. W sklepach można kupić zarówno kardamon sproszkowany,  jak i w ziarnach.

Jest idealnym dopełnieniem kuchni indyjskiej, ale także skandynawskiej. Najlepiej stosować kardamon w ziarnach (i w razie potrzeby miażdżyć go w moździerzu), bo po zmieleniu szybko traci aromat, szczególnie jeśli nie jest przechowywany w szczelnym opakowaniu.

Kardamon dodany do kawy czy herbaty zwiększa ich działanie pobudzające. Warto wypróbować takie wzmocnienie sił przed randką.

Zobacz też: Temat specjalny o afrodyzjakachWanilia - aromatyczny afrodyzjak, Jak stosować przyprawy?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Neeraj Mishra, K.K. Behal "Antimicrobial activity of some spices against selected microbes"Samir Qiblawi, Awdah Al-Hazimi, Mohammed Al-Mogbel, Ashfaque Hossain, Debasis Bagchi „Chemopreventive Effects of Cardamom (Elettaria cardamomum L.) on Chemically Induced Skin Carcinogenesis in Swiss Albino Mice"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 48

30 min
1
15 min
63

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10