Najlepsza przyprawa miłości…

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak.

Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM

 

Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości.

Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą lub czerwoną). Bywa nazywany królową przypraw. Już odrobina tego egzotycznego proszku może zmienić smak potrawy, dlatego trzeba uważać z ilością stosowania.

Książka kucharska: 20 przepisów na desery z kardamonem. Kliknij!

Sprawdź, jak smakują orientalne desery z kardamonem. Wśród przepisów znajdziesz egzotyczny kanelbullar, ciasta, herbatniki, puddingi i kremy.

Kardamon w sypialni

Kardamon zmniejsza nadciśnienie, które może być przyczyną obniżenia libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. W badaniach z 2009 roku przeprowadzonych na osobach z nadciśnieniem brano pod uwagę wysokość ciśnienia, ale przebadano także krew uczestników.

Po przyjmowaniu 3 gramów kardamonu dziennie (w dwóch dawkach) przez 3 miesiące, bez zmian pozostał ich profil lipidowy, ale ciśnienie spadło i nie było żadnych efektów ubocznych, a sami badani czuli się dobrze. 3 gramy kardamonu to niecała łyżeczka tej przyprawy.

Związki chemiczne zawarte w kardamonie pobudzają również krążenie krwi, co nie jest bez znaczenia przed upojną nocą, szczególnie u mężczyzn.

Książka kucharska: 10 przepisów na dania z kardamonem. Kliknij!

Kardamon to świetny dodatek do dań obiadowych: naleśników, zup, a nawet mięs. Wypróbuj orientalne przysmaki, o tak egzotycznych nazwach jak jalfrezi czy rendang.

Przyprawa, która leczy

Kardamon ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.

Według badaczy, kardamon łagodzi ból i działa przeciwskurczowo.

Sproszkowany kardamon pomaga na niestrawność i odświeża oddech (zobacz też 10 sposobów na świeży oddech). Jest wprost idealny na walentynkową kolację!

Książka kucharska: 10 przepisów na napoje z kardamonem. Kliknij!

Napoje z kardamonem są idealne na zimowe mrozy. Rozgrzewają, mają piękny, korzenny aromat. Sprawdź przepisy!

Kardamon lekiem na raka?

W badaniach przeprowadzonych na myszach w 2010 roku odkryto również, że kardamon zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry, a także spowalnia ich rozwój. Z innych badań wynika także, że ta przyprawa działa przeciwnowotworowo w przypadku raka wątroby, płuc i żołądka. Daje to nadzieję także dla ludzi.

Jak i gdzie stosować kardamon?

Kardamon, ze swoim korzennym aromatem, świetnie nadaje się do słodkich deserów, ale jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających napojów, kawy czy nawet mięs. W sklepach można kupić zarówno kardamon sproszkowany,  jak i w ziarnach.

Jest idealnym dopełnieniem kuchni indyjskiej, ale także skandynawskiej. Najlepiej stosować kardamon w ziarnach (i w razie potrzeby miażdżyć go w moździerzu), bo po zmieleniu szybko traci aromat, szczególnie jeśli nie jest przechowywany w szczelnym opakowaniu.

Kardamon dodany do kawy czy herbaty zwiększa ich działanie pobudzające. Warto wypróbować takie wzmocnienie sił przed randką.

Zobacz też: Temat specjalny o afrodyzjakachWanilia - aromatyczny afrodyzjak, Jak stosować przyprawy?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Neeraj Mishra, K.K. Behal "Antimicrobial activity of some spices against selected microbes"Samir Qiblawi, Awdah Al-Hazimi, Mohammed Al-Mogbel, Ashfaque Hossain, Debasis Bagchi „Chemopreventive Effects of Cardamom (Elettaria cardamomum L.) on Chemically Induced Skin Carcinogenesis in Swiss Albino Mice"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 115

30 min
5
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 391

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0