Ewa_Gotuje

Najważniejszy posiłek dnia nie musi być nudny

Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00.

Specjaliści od żywienia od wielu lat mówią o tym, jak ważny jest poranny posiłek. Niestety, mnóstwo osób ze względu na szybkie tempo życia je śniadania w pośpiechu lub całkowicie z nich rezygnuje. Dlaczego nie powinieneś pomijać najważniejszego posiłku dnia? Co zrobić, by śniadania nie były monotonne?

Wyścig szczurów

Wstajesz rano do pracy, bierzesz szybki prysznic, ubierasz się i pędzisz do pracy. Robisz wszystko, by tylko zdążyć na czas. Jeśli masz odrobinę szczęścia, uda ci się kupić po drodze coś do jedzenia: gotową kanapkę lub słodką drożdżówkę. Po dotarciu do pracy od razu bierzesz się do roboty. Po kilku godzinach orientujesz się, że twoje zakupione w pośpiechu śniadanie wciąż leży nietknięte. Zjadasz je w międzyczasie lub odpuszczasz i czekasz do przerwy na lunch, by zjeść coś konkretnego. Jak często powielasz ten schemat?

Dietetycy i lekarze są zgodni pod tym względem: śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To ono daje ci siłę, pozwalającą na pracę na najwyższych obrotach. Bez energii, jaką daje poranny posiłek ciężej będzie ci się skoncentrować i szybciej będziesz się męczyć, dlatego ważne jest, by spożyć go jeszcze przed wyjściem do pracy. To jednak nie wszystko.

Nie powinieneś rezygnować ze śniadania nawet wówczas, gdy chcesz schudnąć. Pominięcie pierwszego posiłku rozleniwi metabolizm i przyczyni się do tycia. W dodatku, gdy przyjdzie czas na obiad, będziesz bardziej głodny i zjesz znacznie więcej. To sprawi, że zamiast stracić na wadze, zaczniesz przybierać.

Czego nie jeść?

Dlaczego słodka drożdżówka kupiona w pobliskiej cukierni nie jest dobrym wyborem? Nadmiar cukru i niewielka ilość wartości odżywczych to nienajlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Z tego samego powodu powinieneś unikać również słodkich płatków na mleku i wszystkich dań typu „instant".

Złym pomysłem będą również ciężkostrawne i smażone potrawy, zwłaszcza takie z dużą ilością tłuszczu. Takie obciążenie organizmu na samym początku dnia nie doda ci energii, a sprawi, że będziesz ospały i zmęczony.

Prawidłowo skonstruowane śniadanie powinno stanowić około 25-30 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest różnorodność, dlatego jedzenie codziennie takich samych śniadań nie jest wskazane. Dobrze zbilansowany poranny posiłek powinien składać się przede wszystkim z węglowodanów i białka, a w mniejszej ilości z tłuszczy.

Propozycje na śniadanie

Jak sprawić, by śniadanie nie było nudne? Poniżej znajdziesz przepisy na wszystkie pyszne dania, które powstały podczas programu emitowanego w kanale Kuchnia +, który prowadzą David Gabori i Matteo Brunetti.

Cannoli z granitą kawową

Składniki:
Cannoli:
250 g mąki typu 00
30 g cukru
30 g smalcu
1 jajko (M) + 1 żółtko
50 g wina Marsala
10 ml białego octu winnego
sól
skórka z 1 pomarańczy
2 g cynamonu
olej arachidowy

Krem:
800 g ricotty
320 g cukru pudru

Do dekoracji:
kandyzowana skórka z pomarańczy
pistacje
czekolada
cukier puder
wiśnie kandyzowane

Granita:
250 ml espresso
250 ml wody
70 g cukru
200 ml śmietany 30% (bez UHT)
30 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Granita:
Ostudzone espresso zmiksuj z cukrem, do momentu aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj z wodą, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Co 40 min „zdrapuj" masę widelcem, mieszając ją. Podawaj w szklance do wina, udekorowane bitą śmietaną.

Cannoli:
Mąkę przesiej z cynamonem. Dodaj smalec i rozetrzyj palcami. Dodaj skórkę pomarańczową oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajko. Sól rozpuść w occie, wlej do mąki razem z marsalą. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

1/3 ciasta rozwałkuj na grubość 1,5 mm, wytnij kółka wielkości rurek, na które będziesz zawijać cannoli. Podobnie zrób z resztą ciasta. Ciastem owiń rurki (można skleić żółtkiem) i smaż w oleju rozgrzanym do 175ºC. Ważne, żeby smażyć najpierw złączeniem ciasta do dołu, żeby rurki się nie rozkleiły. Usmażone ciasto ostudź, a następnie zsuń z rurek.

Ricottę przetrzyj przez sitko, ubij mikserem razem z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij ciastka kremem z ricotty, udekoruj wiśniami, siekanymi pistacjami, skórką pomarańczową oraz posiekaną czekoladą.

Pain perdu z czekoladą i owocami

Składniki:
4 kromki brioszki, chałki lub czerstwego chleba o grubości ok 3 cm
1,5 szklanki mleka 3,2% lub ulubionego napoju roślinnego (np. owsiany, migdałowy)
2 jajka od kury z wolnego wybiegu
laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
łyżka masła klarowanego do smażenia
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao
2 dojrzałe banany
cukier puder lub syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Banany obierz i zagnieć widelcem. Pół tabliczki czekolady posiekaj nożem. Natnij każdą kromkę i zrób w niej małą kieszonkę. Wypełnij kieszonki zagniecionymi bananami i kawałkami czekolady.

Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj mleko (lub napój roślinny) i wymieszaj. Namocz w nim kromki brioszki przez chwilę z obu stron i od razu przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na maśle klarowanym kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij z patelni i przełóż gotowe tosty francuskie na talerzyki.

Serwuj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

A wy? Zdecydujecie się skorzystać z przepisów Matteo lub Davida? Przyznajemy bez bicia, że na myśl o wymyślonych przez nich pysznościach aż cieknie nam ślinka!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 647

60 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3