Najlepsze przepisy na ogórki

Nowoczesne parzone Joanny

Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
10 jaj (rozmiar M)
masło do wysmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Frużelina
2 garście malin
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
6 szklanek mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
aromat waniliowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła w temperaturze pokojowej
30 g drobnego cukru do wypieków
1½ szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto
Masło i wodę umieścić w garnuszku. Gdy tłuszcz się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego z nich. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencję, podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 32 cm na 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta. Wystudzić.

Frużelina
Zagotować maliny. Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i połączyć z owocami. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna przypominać kisiel).

Krem
Zagotować cztery szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe dwie szklanki zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by nie porobiły się grudki). Chwilę gotować, a następnie przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu) i odłożyć do wystygnięcia. W misie miksera umieścić masło oraz cukier. Utrzeć do powstania białej, lekkiej i puszystej masy. Dodawać budyń w kilku turach (np. po trzy pełne łyżki), miksując po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na płat ciasta, posmarować frużeliną i przykryć blatem. Posypać cukrem pudrem i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 173

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4