Nowoczesne parzone Joanny

Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
10 jaj (rozmiar M)
masło do wysmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Frużelina
2 garście malin
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
6 szklanek mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
aromat waniliowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła w temperaturze pokojowej
30 g drobnego cukru do wypieków
1½ szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto
Masło i wodę umieścić w garnuszku. Gdy tłuszcz się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego z nich. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencję, podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 32 cm na 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta. Wystudzić.

Frużelina
Zagotować maliny. Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i połączyć z owocami. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna przypominać kisiel).

Krem
Zagotować cztery szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe dwie szklanki zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by nie porobiły się grudki). Chwilę gotować, a następnie przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu) i odłożyć do wystygnięcia. W misie miksera umieścić masło oraz cukier. Utrzeć do powstania białej, lekkiej i puszystej masy. Dodawać budyń w kilku turach (np. po trzy pełne łyżki), miksując po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na płat ciasta, posmarować frużeliną i przykryć blatem. Posypać cukrem pudrem i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 348

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 149

30 min
7
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4