Nowy trend: mięsne lody

Zjeść obiad, czy może deser? Teraz nie musisz wybierać, bo jedna z amerykańskich restauracji postanowiła stworzyć mięsne lody. Odważyłbyś się ich spróbować?

Fot. 123RF/PICSEL

Jeśli myślałeś, że w kwestii kulinariów już nic cię nie zaskoczy, byłeś w błędzie. W końcu któż mógłby się spodziewać, że ktokolwiek wpadnie na pomysł, aby sprzedawać mięsne lody? Co więcej - kto by pomyślał, że ten szalony trend kulinarny zacznie cieszyć się całkiem sporą popularnością?

Amerykańska restauracja Springbone Kitchen słynie z serwowania potraw przygotowanych na bazie różnego rodzaju rosołów i bulionów. Po stworzeniu całej serii wytrawnych potraw, postanowili zastanowić się nad opracowaniem receptur na deser, które zawierałyby ich ulubiony składnik.

W ten właśnie sposób powstały mięsne lody, które w Nowym Jorku zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Od razu uspokajamy sceptyków: wbrew pozorom nie są to zamrożone kawałki, zmielonego mięsa. Lody w Springbone przygotowuje się na bazie bulionu, jednak smak i kolor zawdzięczają innym dodatkom, takim jak maliny, sok z granatów lub syrop klonowy.

Osoby, które miały okazję spróbować tego niezwykłego deseru twierdzą, że smak bulionu nie jest bardzo wyczuwalny. Jednak to nie o smak chodziło twórcom mięsnych lodów. Ich daniem powinniśmy jak najczęściej zjadać różnego rodzaju buliony ze względu na ich niezwykłe właściwości odżywcze.

W ofercie restauracji znajdują się także tradycyjne lody, jednak bulionowe sorbety cieszą się znacznie większą popularnością. Jak myślicie - taka moda może zawitać także do Polski?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 158

>60 min
9
60 min
16
30 min
25
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26