Najlepsze przepisy na ogórki

Olej Wielkopolski – czas na eko zmiany

Polski i zagraniczny przemysł coraz mocniej zwraca uwagę na to, jak negatywny wpływ na środowisko ma produkcja i używanie plastiku. W odpowiedzi na ten problem, producent Oleju Wielkopolskiego, jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych, wprowadza butelki pozyskane w 51% z materiałów z recyklingu.

Fot.123RF/Picsel

Olej Wielkopolski będzie pionierem w tej dziedzinie, gdyż jako pierwszy w Polsce wprowadzi olej w butelkach z 51% RPET. Produkcja w nowych opakowaniach rozpocznie się w polskich zakładach już pod koniec lipca - początkowo dla butelek 1 litrowych. Wpowadzenie zmienionych opakowań dla pozostałych produktów Oleju Wielkopolskiego zaplanowane jest na wrzesień tego roku. Butelki zmienią się nie tylko pod względem składu, odświeżeniu ulegną także etykiety produktów. Marka planuje również kampanię edukacyjną na temat recyklingu i ochrony środowiska w polskich szkołach podstawowych.

Ekologia motywacją do zmian

Pojęcie biodegradowalności oraz ekologicznego stylu życia staje się coraz istotniejsze dla producentów. Według danych, człowiek wyprodukował już łącznie ponad 8 miliardów ton plastiku, co odpowiada za 70% zanieczyszczeń mórz i oceanów. Dla porównania największe morskie skupisko plastikowych odpadów, dryfujące po Pacyfiku, ma już powierzchnię pięć razy większą niż Polska.

Grupa Princes z innowacyjnymi rozwiązaniami

Biorąc pod uwagę zagrożenia, jakie niesie za sobą nadmierna produkcja plastiku oraz korzyści wynikające z wykorzystywania tworzyw biodegradowalnych, producent Oleju Wielkopolskiego zdecydował się wprowadzić na polski rynek olej w butelkach powstałych w 51% z materiałów z recyklingu (51% RPET).

Ten innowacyjny projekt w sektorze olejów jadalnych został wdrożony przez Grupę Princes, która, jako jeden z pierwszych dużych producentów żywności i napojów, podjęła się tego wyzwania. W ramach przeprowadzonych zmian, w Wielkiej Brytanii butelki z asortymentu napojów i olejów będą produkowane z plastiku powstałego w ponad 50% z recyklingu. Princes Food rozpoczął produkcję swoich napojów i olejów w butelkach 51% RPET w maju tego roku i przewiduje, że przed końcem września 2019 roku wszystkie należące do grupy, markowe oraz własne produkty, będą już dostępne w nowych opakowaniach.

Jak przekonuje David McDiarmid, Dyrektor ds. Relacji Korporacyjnych w Princes:
Chcemy zwiększyć zawartość surowców wtórnych w całym używanym przez nas plastiku i od pewnego czasu pracujemy nad wdrożeniem opakowań z 51% RPET, ponieważ jest to zdecydowanie największy obszar zastosowań tworzyw sztucznych. Jesteśmy pionierem w stosowaniu RPET od 2009 r. i stopniowo zwiększamy jego wykorzystanie we wszystkich naszych produktach.

Działania na rzecz środowiska

Wdrożenie butelek z recyklingu to kolejna inicjatywa, mająca na celu poprawę środowiska naturalnego, w jaką zaangażował się producent Oleju Wielkopolskiego. W 2018 roku otrzymał certyfikat ISCC potwierdzający zaangażowanie firmy w ochronę środowiska i dbałość o zrównoważony rozwój. Deklarując ekologiczną odpowiedzialność, producent podjął decyzję o rozpoczęciu projektu o nazwie Zatrzymaj bociana z Wielkopolskim. Akcja ta ma skupiać się na współpracy i wsparciu inicjatyw, które mają na celu wzrost liczebności gatunku bociana białego w Polsce, ochronę jego żerowisk, a także działania badawczo-edukacyjne, które pozwolą lepiej rozpoznać zwyczaje tego gatunku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto pomarańczowe z mascarpone

Ciasto pomarańczowe z mascarpone to wspaniały pomysł na letni deser. W upalne...

Odsłon: 36883

15 min
54
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1493

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 147

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 216

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4