Ciasto
250 ml wody
225 g masła
170 g mąki pszennej
szczypta soli
220 g orzechów laskowych
5 jaj
Krem
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone
Ganache
100 ml śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady
Ozdoby
50 g gorzkiej czekolady
złote ozdoby cukrowe
Złożenie
kakao naturalne
Ciasto
Zagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i będzie łatwo odklejać się od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę i podpiec kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę do 200°C. Chłodne ciasto wymieszać z jajkami. Na papierze do pieczenia narysować okrąg od tortownicy i nałożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Każdą z blach piec osobno. Ostudzić na kratce.
Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną i gorzką czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Wystudzone orzechy obrać ze skórki, a następnie zmielić. Zmieszać z rozpuszczoną czekoladą i dodać serek mascarpone. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.
Ganache
Podgrzać śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
Ozdoby
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ją na pergamin wedle fantazji i posypać złotymi ozdobami cukrowymi.
Złożenie
Na pierwszy kawałek ciasta wyłożyć krem, zostawiając kilka luk, w które należy wlać ganache. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i posypać kakao. Ozdobić kremem. Na szczycie położyć orzech laskowy i kawałeczki czekolady ze złotymi elementami.